gray and black butterfly sniffing white flower

De Baddha Konasana

Yoga is de bewegingsleer uit de Ayurveda. Vandaag de dag zijn er veel manieren om aan yoga te doen, zo heb je yin yoga, hatha yoga, chakra yoga, ashtanga yoga, power yoga, vinyasa yoga en nog vele andere soorten. Alle hebben een andere benadering bij het uitvoeren van de asanas (houdingen), echter baseren ze zich wel allemaal op de zelfde asanas. In dit artikel zullen we de Baddha Konasana toelichten.

Wat is de Baddha Konasana?

De Baddha Konasana wordt in het Nederlands vertaald als de vlinder of de gebonden hoek. Baddha betekend in het Sanskriet gebonden. Kona betekend hoek. Asana betekend houding. De Engelse vertaling van deze asana is the butterfly pose

Het belangrijkste van het toepassen van yoga asanas is dat je ze goed uitvoert. Dit betekend niet dat je alles heel volledig moet doen, soms mag je een asana best makkelijker maken als dat voor jou beter voelt. Diep en bewust doorzakken in de houding daarentegen is wel erg belangrijk. Zo zal je zoveel mogelijk profijt halen uit jouw trainingen.

De volledige Baddha Konasana


In deze video wordt de volledige Baddha Konasana uitgevoerd door Ti van Yoga with Ti. De video is in het Engels.

Enkele tips die gelden voor de Baddha Konasana

Om de asana zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

 • Zorg voor een goede warming up.
 • Houdt je romp recht, wanneer dit niet lukt gebruik een deken of kussen om jouw heupen te ondersteunen.
 • Kantel je bekken om vervolgens zo recht mogelijk naar voren te strekken. Kantel hierbij je hoofd niet om verder te komen in de strekking.
 • Wanneer een asana niet lukt, probeer dan de makkelijkere versie. Er zijn altijd meerdere versies van een houding. Je zou eventueel ook een bolster kunnen gebruiken om de houding te vergemakkelijken.
 • Houdt elke houding enkele minuten vol om een zo diep mogelijke stretch te bereiken. Bij elke uitademing kan je proberen iets dieper in de houding te komen.
 • Voer de yoga asana uit met volledige aandacht. Wanneer je in een houding zit, voel wat dit met jouw lichaam doet. Wanneer het ongemakkelijk voelt, probeer er doorheen te gaan. Bij extreme pijn moet je uiteraard wel stoppen, dan is de houding niet geschikt voor jou. Nadat je uit de houding bent gekomen voel wat dit met jouw lichaam gedaan heeft.

Wanneer je een heupblessure, kunstheup of een knieblessure hebt kan je deze houding beter niet doen. Indien je in het tweede of het derde semester van je zwangerschap zit kan je deze houding ook beter niet uitvoeren.

Gebieden die worden gestretcht met de Baddha Konasana

Met de Baddha Konasana stretch je de volgende gebieden:

 • Onderrug;
 • Heupen
 • Bekken
 • Knieën;
 • Hamstrings
 • Voeten en enkels

Verder vergroot de Baddha Konasana de algehele lenigheid en bevorderd de asana de spijsvertering.

Meridianen die worden behandeld met de Baddha Konasana

De meridianen komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunst, wat een andere gezondheidsleer is dan de Ayurveda, waar de yoga asanas vandaan komen. Toch hebben deze yoga asanas ook invloed op de meridianen. Alle gezondheidsleren hebben enigszins overlapping met elkaar. Sommige Qi gong (bewegingsleer uit de TCM) oefeningen zullen dan ook invloed hebben op de Ayurvedische chakra’s.

De Meridianen die profijt hebben van de Baddha Konasana zijn:

Chakras die worden behandeld met de Baddha Konasana

De volgende chakras worden beinvloed door de Baddha Konasana:

 • Muladhara Chakra: in het Nederlands de wortelchraka genoemd. Dit is de eerste van de zeven hoofd chraka’s. De Muladhara Chakra voor stabiliteit en aarding. Door verbonden te zijn met de aarde voel je, je zeker en voel je, je stabiel. Je zou kunnen zeggen dat de Muladhara Chakra het belangrijkste is gezien dit het eerste Chakra is. Wanneer deze Chakra uit balans is zullen de overige Chakra’s ook niet goed in balans kunnen zijn.
 • Swadhisthana Chakra: in het Nederlands het sacraal chakra. Dit is de tweede chraka van de zeven hoofd chakra’s. Bij de Swadhisthana Chakra draait het om emoties, seksualiteit en creativiteit.

Verder is de Baddha Konasana met name nuttig voor Pitta en Kapha types.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna