stretching white cat

De Uttana Shishosana

Yoga is de bewegingsleer uit de Ayurveda. Vandaag de dag zijn er veel manieren om aan yoga te doen, zo heb je yin yoga, hatha yoga, chakra yoga, ashtanga yoga, power yoga, vinyasa yoga en nog vele andere soorten. Alle hebben een andere benadering bij het uitvoeren van de asanas (houdingen), echter baseren ze zich wel allemaal op de zelfde asanas. In dit artikel zullen we de Uttana Shishosana toelichten.

Wat is de Uttana Shishosana?

De Uttana Shishosana wordt in het Nederlands vertaald als de gestrekte jonge hond houding of puppy houding. Uttana betekend in het Sanskriet intense strekking, opgerekt, uitstrekkend of recht. Shishosa betekend jonge hond of puppy. Asana betekend houding. Soms wordt deze houding ook wel vertaald als Anahatasana. De Engelse vertaling van deze asana is the extended puppy pose of melting heart pose.

Het belangrijkste van het toepassen van yoga asanas is dat je ze goed uitvoert. Dit betekend niet dat je alles heel volledig moet doen, soms mag je een asana best makkelijker maken als dat voor jou beter voelt. Diep en bewust doorzakken in de houding daarentegen is wel erg belangrijk. Zo zal je zoveel mogelijk profijt halen uit jouw trainingen.

De volledige Uttana Shishosana


In deze video wordt de volledige Uttana Shishosana uitgelegd en uitgevoerd door Nachiketa Yoga. De video is in het Engels. In de video wordt goed in gegaan op de gebieden waar je de stretch hoort te voelen.

Enkele tips die gelden voor alle yoga asanas

Om de asana zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

 • Zorg dat je een goede warming up hebt gedaan
 • Gebruik hulpmiddelen waar nodig. Hulpmiddelen die handig kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld yogablokken, een bolster, een yogariem of een meditatiekussen.
 • Wanneer een asana niet lukt, probeer dan de makkelijkere versie. Er zijn altijd meerdere versies van een houding.
 • Houdt elke houding enkele minuten vol om een zo diep mogelijke stretch te bereiken.
 • Voer de yoga asana uit met volledige aandacht. Wanneer je in een houding zit, voel wat dit met jouw lichaam doet. Wanneer het ongemakkelijk voelt, probeer er doorheen te gaan. Bij extreme pijn moet je uiteraard wel stoppen, dan is de houding niet geschikt voor jou. Nadat je uit de houding bent gekomen voel wat dit met jouw lichaam gedaan heeft.

Gebieden die worden gestretcht met de Uttana Shishosana

Met de Uttana Shishosana stretch je de volgende gebieden:

 • Nek
 • Schouders
 • Boven-rug;
 • Onderrug;
 • Armen
 • Knieën;
 • Bekken

Meridianen die worden behandeld met de Uttana Shishosana

De meridianen komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunst, wat een andere gezondheidsleer is dan de Ayurveda, waar de yoga asanas vandaan komen. Toch hebben deze yoga asanas ook invloed op de meridianen. Alle gezondheidsleren hebben enigszins overlapping met elkaar. Sommige Qi gong (bewegingsleer uit de TCM) oefeningen zullen dan ook invloed hebben op de Ayurvedische chakra’s.

De Meridianen die profijt hebben van de Uttana Shishosana zijn:

Chakras die worden behandeld met de Uttana Shishosana

De volgende chakras worden beinvloed door de Uttana Shishosana:

 • Muladhara Chakra: in het Nederlands de wortelchraka genoemd. Dit is de eerste van de zeven hoofd chraka’s. De Muladhara Chakra voor stabiliteit en aarding. Door verbonden te zijn met de aarde voel je, je zeker en voel je, je stabiel. Je zou kunnen zeggen dat de Muladhara Chakra het belangrijkste is gezien dit het eerste Chakra is. Wanneer deze Chakra uit balans is zullen de overige Chakra’s ook niet goed in balans kunnen zijn.
 • Swadhisthana Chakra: in het Nederlands het sacraal chakra. Dit is de tweede chraka van de zeven hoofd chakra’s. Bij de Swadhisthana Chakra draait het om emoties, seksualiteit en creativiteit.
 • Anahata Chraka: in het Nederlands het hartchakra. Dit is de vierde chraka van de zeven hoofd chakra’s. De Anahata Chakra staat voor liefde, vriendelijkheid, vertrouwen en hoop.
 • Vishuddha Chakra: in het Nederlands het keelchakra. Dit is de vijfde chraka van de zeven hoofd chakra’s. Deze Chakra speelt een grote rol bij de stofwisseling en reiniging.

Verder is de Uttana Shishosana met name nuttig voor Vata, Pitta en Kapha types.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna