photo of lightning

De Vajrasana variation on toes

Yoga is de bewegingsleer uit de Ayurveda. Vandaag de dag zijn er veel manieren om aan yoga te doen, zo heb je yin yoga, hatha yoga, chakra yoga, ashtanga yoga, power yoga, vinyasa yoga en nog vele andere soorten. Alle hebben een andere benadering bij het uitvoeren van de asanas (houdingen), echter baseren ze zich wel allemaal op de zelfde asanas. In dit artikel zullen we de Vajrasana variation on toes toelichten.

Wat is de Vajrasana variation on toes?

De Vajrasana variation on toes wordt in het Nederlands vertaald als de bliksemhouding of diamanthouding variatie met de tenen. Vajr betekend in het Sanskriet bliksemschicht of diamand, vandaar de vertaling. Soms wordt hij ook nog weleens de teen squat genoemd. De Engelse vertaling van deze asana is the Thunderbolt pose variation with toes of toe squat. Deze houding wordt ook gebruikt door masseurs die op de grond werken. In het begin kan deze houding behoorlijk veel pijn doen maar langzaamaan wordt dit beter. Als het in het begin teveel pijn doet kan je deze houding ook makkelijker maken door een kussen onder de knieën te leggen.

Het belangrijkste van het toepassen van yoga asanas is dat je ze goed uitvoert. Dit betekend niet dat je alles heel volledig moet doen, soms mag je een asana best makkelijker maken als dat voor jou beter voelt. Diep en bewust doorzakken in de houding daarentegen is wel erg belangrijk. Zo zal je zoveel mogelijk profijt halen uit jouw trainingen.

De volledige Vajrasana variation on toes


In deze video wordt de volledige bliksemhouding variatie met de tenen en de tegengestelde enkelstretch uitgevoerd door Jennifer Raye. De video is in het Engels.

Enkele tips die gelden voor alle yoga asanas

Om de asana zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

  • Zorg voor een goede opwarming
  • Wanneer het je niet lukt om deze stretch voor de tenen enkele minuten vol te houden gebruik dan een kussen, een bolster of een yogablok waar je moet je knieën op kan leunen. Hierdoor wordt de pijn minder in de voeten.
  • Houdt elke houding enkele minuten vol om een zo diep mogelijke stretch te bereiken.
  • Voer de yoga asana uit met volledige aandacht. Wanneer je in een houding zit, voel wat dit met jouw lichaam doet. Wanneer het ongemakkelijk voelt, probeer er doorheen te gaan. Bij extreme pijn moet je uiteraard wel stoppen, dan is de houding niet geschikt voor jou. Nadat je uit de houding bent gekomen voel wat dit met jouw lichaam gedaan heeft.

Gebieden die worden gestretcht met de Vajrasana variation on toes

Met de Vajrasana variation on toes stretch je de volgende gebieden:

  • Knieën;
  • Enkels
  • Voeten

Meridianen die worden behandeld met de Vajrasana variation on toes

De meridianen komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunst, wat een andere gezondheidsleer is dan de Ayurveda, waar de yoga asanas vandaan komen. Toch hebben deze yoga asanas ook invloed op de meridianen. Alle gezondheidsleren hebben enigszins overlapping met elkaar. Sommige Qi gong (bewegingsleer uit de TCM) oefeningen zullen dan ook invloed hebben op de Ayurvedische chakra’s.

De Meridianen die profijt hebben van de Vajrasana variation on toes zijn:

Chakras die worden behandeld met de Vajrasana variation on toes

De volgende chakras worden beïnvloed door de Vajrasana variation on toes:

  • Manipura Chraka: in het Nederlands het zonnevlecht chakra. Dit is de derde chraka van de zeven hoofd chakra’s. De Manipura Chakra staat voor blijheid, energie, zelfwaardering en zelfcontrole.
  • Vishuddha Chakra: in het Nederlands het keelchakra. Dit is de vijfde chraka van de zeven hoofd chakra’s. Deze Chakra speelt een grote rol bij de stofwisseling en reiniging.

Verder is de Vajrasana variation on toes met name nuttig voor Vata en Pitta types.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna