close up photo of assorted crystals

Wat voor soort materialen worden er gebruikt voor Gua Sha schrapers?

Voor het toepassen van Gua Sha massage heb je een Gua Sha schraper en Gua Sha olie nodig. Deze schrapers kunnen van veel verschillende materialen gemaakt worden. Het materiaal wat wordt gebruikt is vaak ook afhankelijk van de regio waarin het wordt toegepast en wat er voor handen is. Zo werd vroeger in China bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lepels, potdeksels, munten, stenen, hout of (buffel)hoorn. Vandaag de dag worden mineraalstenen (zoals Rozekwarts en Jade), hout, roestvrijstaal (RVS), koper, terahertz, titanium, hars en (buffel)hoorn het meeste gebruikt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van edelstenen moeten die goed geslepen zijn.

Vorm van de schraper

Niet alleen het materiaal van de schraper is van belang voor Gua Sha massage, maar ook de vorm van de schraper. Hoe dunner de schraper, des te intensiever de werking is. Om die reden worden dunne schrapers vaak door therapeuten gebruikt en dikke schrapers voor (dagelijks) zelfgebruik ter preventie van ziektes.
De meest voorkomende vormen Gua Sha schrapers zijn:

  • hart-vorm: deze vorm is handig om te gebruiken bij Gua Sha voor het gezicht. De inkeping maakt hem ideaal om de kaaklijn te behandelen. De rechte zijde kan je weer gebruiken voor het schrapen over het lichaam. De twee punten gebruik je voor het toepassen van de kneed techniek.
  • u-vorm: wordt het vaakst gebruikt voor Gua Sha massage van het lichaam. De rechte zijdes zijn hier ideaal voor te gebruiken. De punten gebruik je net zoals de hartvorm voor het toepassen van de kneed techniek.
  • wolk-vorm: Ideaal om te gebruiken voor Gua Sha massage van het hoofd. De golvende zijde is erg fijn om drukpunten op het hoofd toe te passen. Daarnaast kan je de rechte zijdes gebruiken voor de rest van het lichaam.
  • vis-vorm: deze vorm heeft een relatief lange zijde wat je kan gebruiken voor Gua Sha van het lichaam. De lange zijdes zijn niet volledig recht waardoor het ideaal is om het lichaam te schrapen.
  • kam: zoals de naam al doet vermoeden is deze geschikt voor een Gua Sha hoofdmassage. Met de scherpe punten kan je drukpunten toepassen net zoals bij de wolkvorm, echter zijn de punten een stuk scherper dan bij de wolkvorm.
  • stok: de stokken zijn behoorlijk groot in vergelijking met de edelstenen schrapers. Hierdoor zijn de stokken ideaal om in een keer grote oppervlaktes, zoals de rug, te behandelen. Dit bespaart veel tijd ten opzichte van een kleine edelstenen schraper.

Energetische werking van edelstenen

Elk edelstenen heeft zijn eigen energetische kracht en werking. De verschillende soorten edelstenen die worden gebruikt zijn:

Gua Sha olie

Naast de Gua Sha schraper heb je ook nog een geleider nodig die de huid beschermt. Vaak wordt hiervoor speciale Gua Sha olie gebruikt. Deze olie bevat veel kruiden die een positief effect hebben op de behandeling. Er zijn twee soorten olie die als Gua Sha olie worden verkocht, dit zijn de rode en de witte variant.

De rode olie heeft een grotere therapeutische werking maar heeft ook een erg sterke geur. Vaak wordt de rode olie voor alle lichaamsdelen behalve het gezicht gebruikt. De combinatie van de ingrediënten in de rode olie zorgen voor een betere ontspanning, betere doorbloeding en stimuleert het afscheiden van de afvalstoffen. De rode olie bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Schors van de Kamferboom (Cinnamomum Camphora)
  • Saffloerbloem (Flos Carthamus Tinctorius)
  • Het Chinese kruid Speranskia Tuberculata

De witte olie is milder van geur en werking. De witte olie wordt daarom vaak gebruikt voor het gezicht maar ook voor het toepassen van Gua Sha bij kinderen. Een ander bijkomend voordeel is dat de witte olie niet vlekt in tegenstelling tot de rode olie.

Je zou ook een andere olie kunnen gebruiken voor het toepassen van Gua Sha. Zolang je maar geen olie gebruikt waar een hoog percentage Kamfer of Menthol in zit. Deze twee ingrediënten verwarmen de huid teveel waardoor er tijdens het schrapen brandblaren kunnen ontstaan.

Yoga voor massage

Sunny

Sunny is medeoprichter van Massagefabriek.nl.

ideal bancontact paypal apple pay klarna