pink ice cream in white ceramic bowl

Wat is een Gua Sha massage?

Gua Sha massage is een therapie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). De betekenis van Gua is schrapen. De betekenis van Sha is de blokkade van Qi en bloed. Het doel van Gua Sha is om afvalstoffen los te maken uit het bindweefsel, lymfesysteem, meridianen, beenvlies, spieren, bloedvaten en zenuwen zodat deze afvalstoffen kunnen worden verwerkt door ons lichaam en hierdoor een betere doorbloeding en doorstroming van Qi ontstaat. Hierdoor kunnen voedingsstoffen weer beter worden opgenomen door onze cellen en weefsels. Dit resulteert weer in een betere gezondheid.

Wat heb je nodig om een Gua Sha massage toe te passen?

Het enige wat je nodig hebt om Gua Sha toe te passen is een Gua Sha schraper en Gua Sha olie. De schraper kan van verschillende materialen zijn gemaakt zoals de mineraalstenen, jade, rozenkwarts, aventurijn, obsidiaan of amethist maar ook van roestvrijstaal of hout. In sommige Aziatische landen gebruiken ze zelfs munten voor het schrapen. De Gua Sha olie bevat veel verschillende planten en kruiden die volgens de TCM erg heilzaam zijn voor het lichaam, tevens bevorderen ze het afvoeren van de afvalstoffen (toxines). Als je geen Gua Sha olie tot je beschikking hebt zou je ook andere olie kunnen gebruiken. Het is wel belangrijk in ieder geval iets qua olie te gebruiken om te voorkomen dat je, je huid gaat beschadigen.

Hoe werkt een Gua Sha massage?

Met de schraper ga je met een bepaalde druk, snelheid en schraaplengte schrapen over de acupunten en de meridianen. Het schrapen zorgt voor een zuigend effect in het onderhuids bindweefsel. Hierdoor verwijden de haarvaatjes zich en ontstaat er een betere doorbloeding. Je blijft schrapen totdat er rode vlekken (Sha) verschijnen onder de huid. Deze rode vlekken ontstaan doordat de wand van bepaalde haarvaatjes breekt, dit gebeurd alleen op de plekken waar de haarvaatjes wat zwakker zijn vanwege te veel afvalstoffen, vervolgens komt er een druppel bloed in het bindweefsel terecht. Dit druppeltje bloed veroorzaakt de rode kleur. De gebroken wand van het haarvaatje herstelt zich direct, dit geeft dus geen schade aan het lichaam. Wel geeft het een seintje aan het lichaam dat er iets (het druppeltje bloed – Sha) in ons bindweefsel zit wat er niet thuishoort. Je lichaam zal dit gaan afvoeren, tegelijkertijd neemt het ook een hoop afvalstoffen met zich mee. Hierdoor verminderen de blokkades in het bind- en spierweefsel en kan er weer zuurstofrijk bloed worden aangevoerd.

De rode vlekken die ontstaan vertellen je iets over de hoeveelheid toxines/gif in het lichaam en waar de blokkades van de bloed- en energie stromen zich bevinden. Hoe donkerder (paarser/zwarter) de kleur van de vlekken, hoe chronischer de blokkades en hoe meer toxines er in de cellen en weefsels aanwezig zijn. Mocht je echt donkere vlekken krijgen dan is het handig om Gua Sha vaker toe te gaan passen totdat de kleur van de vlekken steeds lichter wordt. Daarnaast kan het handig zijn om een Gua Sha therapeut te bezoeken die je meer kan vertellen over de locatie van de plekken. Met name als er Sha ontstaat bij een acupoint kan hier soms een andere betekenis aan ten grondslag liggen.

De donkere vlekken blijven over het algemeen 3 dagen tot 2 weken zichtbaar, afhankelijk hoe erg het probleem is. Een lichte verkleuring van de huid die snel weer wegtrekt is een gezonde reactie van het lichaam. Helemaal geen verkleuring kan wijzen op langdurige stilstand van bloed en Qi in de meridianen wat geen goed teken is.

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg water of kruidenthee drinkt op de dagen dat je een Gua Sha behandeling ondergaat. De afvalstoffen moeten namelijk worden afgevoerd door de nieren en de blaas. Indien je niet genoeg water drinkt dan lukt dit niet en zullen de afvalstoffen blijven circuleren in het bloed. Dit kan leiden tot hoofdpijn en ophopingen van afvalstoffen in andere delen van het lichaam.

De lichamelijke voordelen van een Gua Sha behandeling

Indien je Gua Sha regelmatig toepast worden de afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en zal dit leiden tot de volgende effecten:

  • Het verminderen van chronische ziektes zoals hyperlipidemie
  • Het laten verdwijnen / verminderen van fysieke pijn zoals gewrichtspijn
  • Het verbeteren van het immuunsysteem
  • Het tegen gaan van veroudering van het lichaam
  • Verbetering van de huid (minder acne, rimpels, vlekken etc.)
  • Betere doorbloeding van het gehele lichaam

Welke Gua Sha behandelingen zijn er?

In principe kan het gehele lichaam met Gua Sha worden behandeld. Vaak wordt dit echter niet in een behandeling gedaan maar worden behandelingen opgedeeld in de volgende categorieën:

Heb je besloten om een Gua Sha behandeling te ondergaan? Lees dan hier waar je allemaal op moet letten bij het aangaan van een behandeling. Zo kan je direct checken of je met een goede therapeut te maken hebt.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

42 Comments

Comments are closed.

ideal bancontact paypal apple pay klarna