glass bottles on shelf

Je hebt vast weleens van afvalstoffen gehoord en je afgevraagd wat dit nou precies zijn. Afvalstoffen zijn alle stofjes in ons lichaam die je er eigenlijk niet in wilt hebben. Normaal gesproken scheidt het lichaam deze stofjes uit zich zelf uit maar soms dien je het lichaam hierbij te helpen.

Waar komen afvalstoffen vandaan en hoe voer je deze af?

Afvalstoffen komen in ons lichaam terecht door meerdere factoren. Zowel het eigen lichaam, het voedsel als de omgeving hebben invloed op de afvalstoffen in ons lichaam.

Een gezond lichaam hoort de afvalstoffen zelf af te voeren. Een ongezond lichaam lukt het niet de afvalstoffen af te voeren waardoor deze zich steeds meer gaan ophopen in het lichaam. Als je hier niets aan doet zal het op de lange termijn tot ziekte leiden.

Het lichaam voert afvalstoffen af middels zweet (training) en door het drinken van voldoende water (het wordt dan met de plas afgevoerd). Dit is ook de reden waarom er altijd wordt geadviseerd om veel water te drinken na een massage.

Welke afvalstoffen en toxines maakt ons eigen lichaam aan?

Ons metabolisme (stofwisseling) is continue aan het werk. Tijdens dit proces worden er metabolieten aangemaakt. Dit zijn de tussen of eind producten die ontstaan na verwerking van een substantie door ons lichaam. Deze metabolieten zijn een grote bron van afvalstoffen in ons lichaam. Voorbeelden van metabolieten zijn:

 • Hormonen;
 • Koolhydraten;
 • Aminozuren;
 • Alkaloïden;

Deze metabolieten hebben als afvalproduct o.a. vrije radicalen, cholesterol, urinezuur en melkzuur.

Cholesterol is in beperkte mate goed voor ons lichaam. Echter, in grote mate leidt het tot een overbelasting van de lever en uiteindelijk tot leververvetting.

Vrije radicalen zijn een van de belangrijkste oorzaken van veroudering. In een gezonde toestand zorgen de vrije radicalen er juist voor dat ons lichaam beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf en chemische substanties. In een ongezonde toestand, een situatie waarin we teveel vrije radicalen in ons lichaam hebben, zorgen deze vrije radicalen juist voor een te sterk effect van oxidatie, wat de cellen in ons lichaam beschadigt en tot veroudering leidt.

Welke afvalstoffen en toxinen krijgen we binnen via ons voedsel?

Naast dat ons lichaam afvalstoffen aanmaakt krijgen we ze ook binnen via ons voedsel. Met name bepaald voedsel bevat veel afvalstoffen. Dit zijn:

 • Voedseladditieven zoals kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen: Om voedsel langer houdbaar te houden en aantrekkelijker te doen ogen worden er allerlei additieven toegevoegd aan voedsel. Ondanks dat deze additieven vaak aan regelgeving van de overheid voldoen zorgt het er toch voor dat we meer toxinen binnen krijgen in ons lichaam. Met name als je vrijwel alleen maar bewerkt voedsel eet, is de kans groot dat je veel toxinen in jouw lichaam hebt opgeslagen. Doordat klachten pas tevoorschijn komen na langdurig gebruik, zijn deze klachten vaak van langdurige / chronische aard.
 • Vlees: vrijwel alle dieren in de veehouderij krijgen antibiotica toegediend. Daarnaast leven ze vaak in erbarmelijke omstandigheden. Dit psychisch leed werkt net zoals bij de mens, door in het lichaam. Het gaat zich opslaan in het vet en de spieren van het dier. Wanneer wij dit binnen krijgen kan je, je voorstellen dat dit invloed op ons heeft. Daarnaast kan het residu van de antibiotica die zich in het vlees bevindt een nadelig effect hebben op ons eigen immuunsysteem.
  Ook niet gekweekte vissen bevatten veel schadelijke stoffen vanwege de vervuiling van de zee. Mocht je hier in geïnteresseerd zijn, er zijn veel verschillende documentaires over beschikbaar op zowel Youtube als Netflix.
 • Zout / gepekeld voedsel: nitriet, wat zich in zout bevindt, kan in grote hoeveelheden en in combinatie met bepaalde eiwitten, nitrosaminen vormen. Nitrosaminen kunnen de kans op kanker, diabetes type 2 en de ziekte van alzheimer vergroten. Met name gepekeld voedsel vergroot de kans op aanmaak van nitrosaminen.
 • Loodhoudend voedsel: lood is een zwaar metaal (element) met neurotoxines. Wanneer lood zich in het bloed bevindt dan kan je klachten ervaren zoals:
  • Een blokkade van het metabolisme
  • Schade aan weefsels
  • Schade aan organen door het gehele lichaam
  • Schade aan het zenuwstelsel.

  Lood bevindt zich met name in gepofte snacks zoals popcorn en in blikvoedsel.

 • Kalk: bevat schadelijke elementen zoals kwik, arseen en aluminium. Dit kan leiden tot pathologische veranderingen in het spijsverteringssysteem, zenuwstelsel, bloedcirculatie en veroudering. Kalk bevindt zich met name op bekers, waterflessen, theekokers, kranen etc. die al lange tijd niet gereinigd zijn.
 • Alcohol: met name bij excessief gebruik geeft het schade aan de lever. Dit heeft op zijn beurt weer de volgende consequenties:
  • de lever krijgt moeite krijgt met het uitdrijven van afvalstoffen;
  • het immuunsysteem wordt aangetast;
  • schadelijke gevolgen voor zowel het cardiovasculaire systeem als voor het spijsverteringssysteem;
  • Vergroot de kans op verschillende vormen van kanker.
 • Medicijnen: het langdurig gebruiken van of misbruiken van bepaalde medicijnen kan net zoals alcohol schade aan de lever brengen met dezelfde gevolgen van dien. Voor andere medicijnen, zoals slaappillen, kan je een tolerantie opbouwen waardoor het effect op termijn steeds minder wordt en je steeds meer moet innemen. Daarnaast kan het residu wat steeds achter blijft in het lichaam op de lange termijn, wanneer genoeg opgebouwd, giftig worden voor het lichaam. Het geeft klachten zoals geheugenverlies, hoofdpijn, duizeligheid en traagheid van reactie en begrip.

Welke afvalstoffen en toxinen krijgen we binnen via onze omgeving?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) is ons lichaam en de wereld opgebouwd uit elementen. De elementen die het lichaam kunnen binnendringen en voor klachten zorgen, zijn de elementen die je ook terug ziet in het weer. Op het moment dat ze ons lichaam binnendringen dan is de werking van deze elementen zoals toxinen. Ze blokkeren de bloedsomloop en de doorstroming van Qi.

In de TCM worden de zes elementen die voor ziekte kunnen zorgen de zes kwade genoemd.
De zes kwade zijn:

 • Pathogene wind: uit zich in yang ziektes.
 • Pathogene kou: uit zich in yin ziektes en is schadelijk voor yang qi.
 • Pathogene vocht: zorgt ervoor dat onze qi en doorbloeding geblokkeerd raakt daarnaast maakt het, het lichaam zwaar. Het zorgt ervoor dat het bloed kleverig wordt, vet bloed, wat ervoor zorgt dat er steeds meer blokkeringen optreden in het lichaam. Pathogene vocht is het element wat het lastigst is om weer in balans te krijgen.
 • Pathogene hitte: uit zich in yang ziektes en slaat vaker toe in de zomer.
 • Pathogene vuur: beweegt zich omhoog.
 • Pathogene droogte: beweegt zich omlaag.

Welke klachten kan je krijgen door teveel afvalstoffen in de bloedbaan?

De klachten die je krijgt hangen natuurlijk af van de achterliggende oorzaak waardoor je zoveel afvalstoffen in jouw lichaam hebt.

Via de interne omgeving:

De vrije radicalen, cholesterol en andere afvalstoffen zullen zich aan de wanden van onze darmen en onze bloedvezels gaan hechten. Met de tijd zal dit steeds meer worden als je er niets aan doet.

Wanneer deze afvalstoffen opnieuw worden geabsorbeerd door ons lichaam zal het tempo waarop deze afvalstoffen worden aangemaakt nog sneller worden. Wat uiteindelijk weer leidt tot nog meer afvalstoffen die zich aan de wanden van onze bloedvezels en darmen zullen hechten en zo herhaalt dit proces zich steeds sneller.

Daarnaast zal ons bloed steeds dikker worden. Dit terwijl de ruimte waardoor het bloed kan stromen steeds dunner wordt, vanwege de afvalstoffen die zich aan de wanden hechten. Dit zal leiden tot ziektes zoals aderverkalking, trombose en hyperlipidemie.

Je kan o.a. de volgende klachten ervaren:

Uiteindelijk kan het ook tot ziektes leiden zoals diabetes, leververvetting, en darmkanker. Daarnaast maakt het ons immuunsysteem zwak. Wat ons vatbaarder maakt voor toxinen vanuit onze externe omgeving.

Via de externe omgeving:

Dit zijn klachten die worden veroorzaakt door de elementen in het weer. Elk element brengt zijn eigen soort klachten teweeg. Met name sterke schommelingen in het weer kunnen een invloed hierop hebben. Hieronder staan de elementen die een invloed op onze gezondheid hebben opgesomd:

 • Pathogene wind leidt meestal tot klachten in het bovenste gedeelte van het lichaam, de longen, de spieren en de huid. Wat pathogene wind kenmerkt is de scherpte en dat het zo veranderlijk is. Zo kan het snel opkomen maar ook snel weer weg zijn. Ook kan het zich van de ene plek naar de andere plek verplaatsen. Klachten waaraan je kan denken bij pathogene wind zijn o.a.:
  • Gewrichtspijn;
  • Spierpijn;
  • Veel zweten;
  • Uitslag / jeuk die zich over de huid verplaatst. Die met tussenpozen komt opdagen maar ook snel weer verdwijnt.
 • Pathogene kou condenseert in het lichaam en zorgt ervoor dat de bloedcirculatie en de circulatie van qi vertraagt of zelfs tot stilstand komt. Wanneer de circulatie ergens tot stilstand komt zorgt dit voor veel pijn, dit gebeurd vaak rondom de gewrichten en wordt dan artralgie genoemd. In tegenstelling tot bij artritis is er bij artralgie geen aantoonbare ontsteking in het gewricht aanwezig. Artralgie verhoogt het risico tot ontwikkelen van Reumatoïde artritis.
 • Pathogene vocht: zorgt ervoor dat het bloed kleverig wordt, wat dus leidt tot hyperlipidemie met alle bijbehorende klachten.
 • Pathogene hitte en pathogene vocht samen zorgt vaak voor klachten. Pathogene hitte is verantwoordelijk voor het uitputten van lichaamsvloeistoffen en het verbruiken van Qi wat leidt tot sombere, deprimerende gedachten en gesteldheid.
 • Pathogeen vuur kenmerkt zich als hitte wat zich opwaarts beweegt. Het put net zoals pathogene hitte de lichaamsvloeistoffen en qi uit. Daarnaast is het schadelijk voor de lever en zorgt het voor klachten zoals:
  • Angst en paniekaanvallen;
  • Karbonkels: een enorme steenpuist of een verzameling steenpuisten op een klein oppervlak. Heeft vaak meer dan één krater en wordt daarom ook wel negenoog genoemd;
  • Hemorragie ook wel bloeding of bloedstorting genoemd, hierbij komt er bloed vrij uit een slagader, ader of haarvat;
 • Pathogene droogte beweegt zich in tegenstelling tot pathogeen vuur juist omlaag. Zorgt ervoor dat we uitgedroogd raken wat een nadelig effect heeft op de longen.

Wil je weten welke klachten je nog meer kan krijgen door een teveel aan afvalstoffen? Lees dan de blog 8 manifestaties van teveel afvalstoffen in het lichaam

Wat kan je doen om actief afvalstoffen af te voeren?

Gelukkig heb je hierin meerdere opties. Zo kan je altijd iets kiezen wat goed bij jou past. Waar je aan kan denken is bijvoorbeeld:

 • Beweging & sport: beweging zal er voor zorgen dat ons lichaam meer afvalstoffen zal gaan afvoeren. Dit komt doordat de spijsvertering, de bloedcirculatie en organen zoals de lever en de nieren worden gestimuleerd door beweging, wat ervoor zorgt dat afvalstoffen sneller worden uitgescheiden. Daarnaast voeren we afvalstoffen af door het zweten tijdens het sporten. De huid is een van de belangrijkste organen betreft het afvoeren van afvalstoffen.
 • Gua Sha: met Gua Sha schraap je met een schraper over de huid om zo het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Door het schrapen komen de afvalstoffen die zich aan de wanden van onze vaten bevinden in de bloedbaan terecht en worden ze uiteindelijk uitgescheiden.
 • Cupping: met cupping breng je in zekere zin hetzelfde effect teweeg als bij gua sha. Naast droog cuppen, de manier die in Nederland het meest wordt toegepast, heb je ook nog een andere manier, namelijk wet cuppen. Dit staat ook wel bekend als hijama. Bij deze vorm maak je kleine oppervlakkige sneetjes in de huid zodat het bloed wat je naar bovenhaalt met cuppen, het lichaam via deze manier kan verlaten. Dit bloed, wat het langzaamst terug stroomt, is het dikste bloed en bevat de meeste afvalstoffen. Het kan een erg effectieve manier zijn, met name bij lang opgebouwde klachten.
 • Massage: ook met massage kan je afvalstoffen afvoeren. Met name bij een wat stevigere massage, kan je de afvalstoffen uit de spieren en weefsels masseren en zo in de bloedbaan terecht laten komen. Ook blokkades, die zijn ontstaan door teveel afvalstoffen kan je middels massage opheffen.
Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna