Yoga als vervanging of aanvullig op massage

Mensen nemen een massage ter ontspanning of heling van het lichaam. In deze lockdown door Corona mogen er geen massages worden gegeven dus wellicht is dit het moment om te beginnen met Yoga. Yoga is een goed alternatief of aanvulling op een massage. Yoga en massage hebben beide veel overeenkomsten. Beide zorgen onder andere voor:

  • Ontspanning van de spieren
  • Verbeteren van de bloedcirculatie
  • Verbeteren van de nachtrust
  • Verwijderen van afvalstoffen

Mijn favoriete Yoga oefeningen zijn een combinatie van verschillende type yoga

Ikzelf zat vroeger behoorlijk vast door lang werken achter een bureau en fitness. Sinds ik begonnen ben met Yoga ben ik veel soepeler en actiever. Een snelle test is het proberen aan te raken van je tenen met je handen. In ongeveer een maand Yoga kon ik met mijn handen de grond raken waar ik dat voorheen niet kon. Tegenwoordig kom ik met mijn handen plat op de grond. Mijn favoriete type Yoga is eigenlijk een combinatie van verschillende in de volgende volgorde:

  1. Vinyasa Yoga; Dit is een goede warm-up met veel dynamische houdingen en focus op de ademhaling.
  2. Power-Yoga; Hier wordt er langer in intensievere houdingen gewerkt. Hierdoor bouw je kracht en fysiek op.
  3. Yin Yoga; Dit is een type Yoga waarbij je langer (1-5 minuten) in één bepaalde houding gaat zitten/liggen.

Yoga als bezigheidstherapie in de lockdown

Yoga is makkelijk op te pakken in deze Corona-tijden. Wellicht is dit juist het moment om het op te pakken. Thuiswerken bevordert zeker niet de algehele gezondheid. Waar je misschien denkt dat Yoga alleen voor huisvrouwen is, heb je het goed mis. Sommige oefeningen en poses zijn echt uitdagend en laten je goed zweten.

Yin Yoga als massage

Yin Yoga is naar mijn gevoel de beste aanvulling of vervanging van een massage. Doordat je de zwaartekracht en tijd gebruikt om je spieren te laten ontspannen kom je uit bij het diepere bindweefsel. Bepaalde houdingen kunnen er zeker voor zorgen dat je van je kleine pijntjes afkomt. Door het gebruik van attributen kan je het nog fijner of makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan spijkermatten en Triggerpoint ballen. Naast het oplossen van kleine pijntjes is Yoga een hele goede preventieve sport om lekker flexibel oud te worden. In het algemeen is Yoga ook een hele goede aanvulling op (professioneel) sporten en fitness. Een impressie van Yin Yoga vindt je hieronder met een filmpje van Sean Vigue.

Gratis online video’s van Sean Vigue

Wanneer je nog nooit aan Yoga gedaan hebt is het beste toch echt een paar introductielessen nemen bij een ervaren instructeur die je kan helpen met je houding en ademhaling. Helaas kunnen we nu in Corona-tijden die lessen niet volgen. Gelukkig bestaat het internet. Ik volg al jaren met plezier de gratis lessen van Sean Vigue. Hij heeft meer dan 1.000 video’s met vele type yoga, maar ook pilates en stretches. Als je een bepaalde type sport volgt, heeft hij ook specifieke yoga die je kunnen helpen om beter en leniger te worden in die bepaalde sport. Benieuwd welke video’s ik het liefst doe? Check de blog met mijn Top 10 online yogalessen voor zelfmassage.

Yoga voor massage

Sunny

Sunny is medeoprichter van Massagefabriek.nl.

ideal bancontact paypal apple pay klarna