In de massage wereld zijn er zo ontzettend veel verschillende beroepsorganisaties en verenigingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is zo ontzettend ingewikkeld dat het voor mij als beginnend masseur allemaal even te veel werd. Ik had geen idee waar ik moest beginnen of welk pad ik moest volgen. Na weken lang onderzoek en gesprekken met verschillende opleiders werd me eindelijk het een en ander duidelijk. Dit zal ik proberen in dit artikel op een duidelijke manier samen te vatten zodat het ook voor jou, als klant, ook een duidelijk verhaal wordt.

Nog steeds heb ik geen idee hoeveel verschillende beroepsverenigingen en organisaties er nou precies zijn in de massage wereld. Wel weet ik inmiddels dat er een aantal zijn die van nut kunnen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • vbag: vereniging ter bevordering van alternatieve geneeswijze
  • Cat: collectief alternatieve therapeuten
  • Lvnt: landelijke vereniging natuurgeneeskundige therapeuten
  • Batc: stichting belangen associatie therapeut en consument
  • Ngs: Nederlands genootschap voor sportmassage

Wat houdt zo een beroepsorganisatie in?

Deze organisaties hebben eisen aan hun leden met betrekking tot de opleiding en bijscholing die er genoten wordt door de masseurs en bieden daarnaast wat voordelen waar je als masseur gebruik van kunt maken. Elke organisatie stelt weer net iets andere eisen en heeft weer net iets andere opleiders van massage opleidingen en cursussen erkent. Dit geeft enigszins een garantie dat de erkende opleiding goed is maar dat betekend niet dat niet-erkende opleidingen niet goed zijn. Sterker nog, een aantal niet-erkende opleidingen kunnen een stuk meer kwaliteit leveren dan de erkende opleidingen. Hier zal ik later verder op in gaan. Daarnaast hebben vrijwel alle beroepsorganisaties, ngs heeft dit niet, de verplichting om een CPION of SNRO erkende medische basis kennis (mbk) opleiding te hebben voltooid. Deze mbk zorgt ervoor dat we als masseur goed snappen hoe de anatomie werkt en ook vakinhoudelijk kunnen communiceren met andere medische beroepsgroepen zoals een fysiotherapeut of arts.

De voordelen die genoten worden door lid te zijn van een beroepsvereniging:

  • De masseur krijgt korting op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • De masseur kan zich relatief goedkoop aansluiten bij een klachtencommissie (verplicht vanuit de overheid)
  • De diensten van de masseur kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van zorgverzekeraars, onder het kopje alternatieve zorg. Niet elke zorgverzekeraar heeft met alle beroepsverenigingen contracten. Zo heeft ngs maar met twee zorgverzekeraars deals staan, als jouw klant bij een andere zorgverzekeraar zit heeft hij/zij geen recht op vergoeding. Dit dien je dus goed uit te zoeken voordat je als masseur aan een opleiding begint.
  • De masseur kan meedoen aan evenementen als die worden georganiseerd door de beroepsgroep waarbij ze zijn aangesloten.

Betekend dit dat als een masseur niet is aangesloten bij een van de beroepsgroepen die hierboven zijn vermeld hij/zij niet goed is?

Dit antwoord is heel simpel, nee dat betekend het zeker niet. Het geven van massages is een kunst. Een goede kunstenaar hoeft ook niet afgestudeerd te zijn aan de kunstacademie. Alle leerlingen van de kunstacademie zullen ook niet per definitie allemaal goede kunstenaars worden.

Een opleiding is goed om een aantal handvatten aangereikt te krijgen maar het echte werk leer je pas wanneer je jezelf gaat ontdekken. Sommige masseurs zullen dit pad van zelf-ontdekking gaan betreden maar lang niet alle masseurs doen dat.

Dit verschil kan je heel duidelijk merken wanneer je van verschillende masseurs een massage ontvangt. De een voert enkel de technieken uit die hij/zij heeft geleerd op de opleiding, de ander voert een massage uit middels te voelen. Deze masseur voelt aan wat de klant nodig heeft en zal iedere massage daar op afstemmen. Dit heeft met een bepaald soort passie te maken die niet valt uit te drukken in standaarden. Geen enkele opleiding of beroepsorganisatie zal hier een verschil in kunnen maken.

Zijn wij, als massagefabriek, aangesloten bij een beroepsvereniging?

Nee, wij zijn nog niet aangesloten bij een beroepsvereniging. Wij zijn wel voornemens om dit te doen vanwege de voordelen die een beroepsvereniging biedt echter hebben andere zaken onze prioriteit.

Wij willen ons niet beperken tot de geaccrediteerde opleidingen. Zoals al eerder vermeld in dit artikel zijn er genoeg opleiders die niet erkend zijn maar die wel goed onderwijs bieden. Je kan hierbij denken aan opleidingen in het buitenland maar ook specialisten in Nederland die zichzelf niet hebben aangemeld als opleidingsinstituut. Een aantal van deze opleidingen hebben onze voorkeur boven de erkende opleidingen in Nederland. Hierdoor zal het voor ons iets langer duren voordat wij aan de eisen van een beroepsorganisatie kunnen voldoen.

Welke opleidingen hebben jullie genoten die niet erkend zijn in Nederland?

Dit zijn vaak geen specifieke opleidingen maar eerder sessies met specialisten die wij zelf uitzoeken. Onze manier van leren is om massages bij verschillende professionals in binnen en buitenland uit te proberen en zoveel mogelijk proberen te weten te komen over de visie van de masseur. Wanneer dit ons overtuigd heeft gaan wij hier dieper op in.

Sommige masseurs ontwikkelen een eigen visie en werkwijze die zo interessant is dat wij hier meer over willen leren. Doordat masseren een passie is voor deze mensen vinden zij het vaak leuk om deze informatie te delen met andere die dezelfde passie tonen. Wanneer we vragen of zij ons willen onderwijzen dan wordt deze vraag vaak positief beantwoord.

Sommige van deze specialisten passen technieken toe die je in geen enkele erkende opleiding zal terug vinden. Deze technieken zijn niet aangeleerd op een school maar worden generatie op generatie doorgegeven. Dit maakt het juist interessant om er meer over te leren.

Een ander belangrijk punt is dat Aziatische mensen anders leren dan westerse mensen. In het westen willen we vaak theoretisch kennis tot ons nemen zonder dat we het echt snappen (een zes is immers al genoeg om te slagen voor het examen). De Aziatische manier is het doen en door middel van het te doen komt het begrip op den duur vanzelf. Dit is een hele andere manier van leren.

Beide leermethodes hebben hun voor en nadelen. Wij willen graag het beste van beide werelden ook al heeft dat als consequentie dat we niet snel zullen voldoen aan de eisen die een beroepsvereniging stelt.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna