man in black long sleeve shirt lying on brown couch

Indien je een preventieve Gua Sha massage door een therapeut laat uitvoeren zal deze na een uitvoerige intake als eerste de rug gaan behandelen. Door op de rug Gua Sha massage toe te passen behandel je indirect vrijwel het gehele lichaam. De organen worden behandeld door behandeling van de reflexzones en de diverse meridianen. Het centrale zenuwstelsel wat zich in de wervelkolom bevindt is de neurologische verbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Je behandeld met de rug dus zowel de organen, het zenuwstelsel en het meridiaan stelsel wat indirect het gehele lichaam is.

Bij specifieke klachten kunnen naast de rug ook de borst, buik en ledematen worden behandeld.

Diagnose stellen

Na afloop van de behandeling wordt de diagnose die de therapeut stelt aan de hand van de verschenen Sha besproken. Sha is de belangrijkste factor in de diagnose maar daarnaast let de Gua Sha therapeut ook op een aantal andere zaken zoals:

  • Spanning / verharding in bepaalde gebieden
  • Of een bepaald gebied warm of juist heel koud aanvoelt
  • Een gezwollen huid of grove poriën
  • Huiduitslag, puistjes of sproeten
  • Een afwijkende haargroei
  • Haarvaatjes die blauw of paarsig kleuren
  • De huidskleur en dan met name de dofheid ervan

Dit samen geeft de therapeut genoeg informatie om een diagnose te stellen inzake de diverse blokkades in het lichaam.

Hoevaak zou je een preventieve Gua Sha massage moeten nemen?

Een preventieve Gua Sha massage kan je het beste iedere 4 tot 6 weken nemen. Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen regelmatig geactiveerd en wordt je immuunsysteem versterkt. Dit draagt bij aan de preventie van ziekte en het vertraagd de veroudering van het lichaam.

Bij gestagneerde Qi of dode Qi zijn er wel een aantal behandelingen nodig om het gewenste effect te bereiken. Vaak zal je ook zien dat de Sha in eerste instantie alleen maar erger wordt, bij de tweede en derde behandeling, voordat het uiteindelijk zal afnemen. De reden waarom de Sha erger lijkt te worden is dat er bij de eerste behandeling alleen oppervlakkige blokkades naar voren komen. Bij iedere volgende behandeling zullen de dieper liggende blokkades naar voren gaan komen totdat alle blokkades op den duur zijn opgeheven. De methode heeft dus wel echt effect vanaf de eerste behandeling ondanks dat het wellicht niet zo lijkt.

Gua Sha massage bij pijnklachten en ziektes

Indien Gua Sha massage wordt toegepast vanwege pijnklachten zal je direct na de eerste behandeling al merken dat de pijn afneemt. Dit is met name zo bij gebieden waar een bewegingsbeperking plaatsvindt.

Indien je Gua Sha massage wilt toepassen vanwege bepaalde ziektes dan zullen er specifieke punten worden geschraapt. Deze punten komen overeen met de acupunten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Beide therapie vormen zijn namelijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). Je kan hier meer over lezen in de artikelen over de specifieke ziektes. In deze artikelen wordt bijvoorbeeld ook vermeld waar de punten liggen die geschraapt moeten worden om de ziekte te verminderen.

Let op een therapeutische Gua Sha massage is nooit bedoeld ter vervanging van de westerse geneeskunde. Indien je onder behandeling staat van een arts of andere therapeut overleg dan eerst met hen voordat je besluit een Gua Sha massage te nemen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna