text

Wat is Qi?

De term Qi is een term die je vaak tegenkomt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). Vaak wordt dit vertaald als levensenergie, echter dekt dit de lading niet volledig. Qi zou beter kunnen worden vertaald als universele energie waaruit alle materie bestaat. In vele andere geneeskunsten kom je vergelijkbare termen als Qi tegen zoals, Chi, Reiki en Prana. In deze blog gaan we dieper in op hoe de Traditionele Chinese Geneeskunst deze term gebruikt.

Door ons lichaam stroomt Qi. Deze stroming van Qi hoort een goede constante doorstroming te zijn waardoor cellen, organen, ons zenuwstelsel en de bloedsomloop ook optimaal functioneren. Je zou kunnen zeggen dat de Qi-stroom onze bloedstroom aanvoert. Op de plekken waar de Qi-stroom vermindert zal namelijk ook de doorbloeding verminderen. Wanneer de Qi-stroom volledig stagneert kunnen er fysieke klachten en aandoeningen ontstaan. Ons bloed zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen en zuurstof naar onze cellen worden getransporteerd en afvalstoffen en koolstofdioxide wordt afgevoerd.

Volgens de TCM heeft de Qi-stroom niet alleen effect op ons lichamelijk welzijn maar ook op ons psychisch welzijn. Dit betekend dat we dus ook ons psychisch welzijn kunnen verbeteren door onze Qi-stroom te optimaliseren.

Wat gebeurd er wanneer je Qi niet goed stroomt?

Hoe weet je dat jouw Qi-stroom niet optimaal werkt? Volgens de TCM zijn er drie stadia van slechte Qi, dit zijn:

 • Toxische (giftige) Qi: Dit is het eerste stadia van slechte Qi. De doorstroming van Qi is al aan het verminderen waardoor afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Het lichaam is nog niet ziek maar al wel verzwakt. Wanneer hier niets aan gedaan wordt zal dit overgaan naar het volgende stadium, gestagneerde Qi. Symptomen van toxische Qi zijn:
  • Vermoeidheid;
  • Verminderde alertheid;
  • Moeite van concentreren.
 • Gestagneerde Qi: Dit is het tweede stadia van slechte Qi. De doorstroming van Qi begint nu echt te stagneren waardoor er serieuze gezondheidsklachten beginnen te ontstaan. Vaak is het energielevel extreem laag in dit stadium wat er voor zorgt dat we juist nog minder zin krijgen om te bewegen terwijl we dit juist wel zouden moeten doen. Indien je, je in dit stadium bevind en je verandert jouw gedrag niet, dan zag de Qi nog verder gaan stagneren wat uiteindelijk zal leiden tot het derde stadia, dode Qi. Symptomen van gestagneerde Qi zijn bijvoorbeeld:
  • Groot overgewicht;
  • Pijnen in verschillende delen van ons lichaam;
  • Orgaanklachten;
  • Chronische vermoeidheid.
 • Dode Qi: Langdurige stagnatie van Qi kan uiteindelijk leiden tot dode Qi. Dode Qi kan veel schade veroorzaken. Doordat er geen doorbloeding meer is in bepaalde plekken in ons lichaam zal er een gebrek aan zuurstof gaan optreden in deze plekken. Vanwege dit zuurstofgebrek kan er geen gezonde celdeling meer plaatsvinden waardoor er dus meer kans is op ongezonde celdeling (tumoren). Tumoren en kanker ontstaan vaak op plekken waar zich zeer weinig tot geen zuurstof bevindt. Het is dus echt van belang dit stadium te vermijden en direct aan de slag te gaan wanneer je merkt dat je, je in een van de eerste twee stadia bevindt.

Hoe verbeter je de Qi-stroom?

Er zijn verschillende methodes in de TCM die zich bezig houden met onze Qi-stroom te optimaliseren. Dit zijn:

 • Cupping massage: met glazen cups vacuüm zuigen waardoor het bloed naar de oppervlakte stroomt en de afvalstoffen beter worden afgevoerd en onze Qi weer beter kan stromen.
 • Moxa therapie: met warmte acupunten behandelen waardoor de Qi-stroom wordt gestimuleerd.
 • Gua Sha massage: met schrapers over de huid schrapen waardoor er onderhuidse bloeduitstortingen ontstaan die er uiteindelijk voor zorgen dat afvalstoffen beter worden afgevoerd en onze Qi weer beter kan stromen.
Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

34 Comments

Comments are closed.

ideal bancontact paypal apple pay klarna