person holding coins

Geschiedenis van de Gua Sha massage

De Gua Sha massage is al enkele duizenden jaren oud en is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). Deze massagevorm wordt niet alleen in China toegepast maar in meerdere Aziatische landen, echter wel onder een andere naam. Ook werd een vorm van de Gua Sha massage vroeger toegepast door de Romeinen en Grieken. Het is dus een methode die door veel verschillende culturen wordt/werd gebruikt.

In de meeste landen wordt Gua Sha massage niet toegepast door een therapeut maar wordt het ingezet als een huis, tuin en keukenmiddel. Je kan het vergelijken met grootmoeders medicijnkast waar ook veel natuurlijke ingrediënten instaan die je kunnen helpen bij klachten zoals verkoudheid. Met name op het platte land wordt deze methode nog vaak toegepast. Hier zijn mensen ver verwijderd van dokters en ziekenhuizen waardoor het vaak noodzaak voor hen is om een methode zoals Gua Sha te gebruiken. De schraapmethode wordt generatie op generatie doorgegeven. In veel Aziatische landen wordt de schraaptherapie preventief toegepast. Het hele lichaam, de benen, armen, hoofd, rug en borst worden dagelijks behandeld om klachten te voorkomen.

Waar wordt de Gua Sha Massage toegepast?

Landen waar Gua Sha massage of een andere schraaptechniek worden toegepast zijn: Cambodja, China, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam. Al deze landen hebben hun eigen vorm en dus ook een eigen benaming voor het schrapen. Andere namen voor Gua Sha massage zijn bijvoorbeeld:

  • Kos Khyol (Cambodja)
  • Kerik of Kerok (Indonesië)
  • Khoud Lam (Laos)
  • Hak (Thailand)
  • Cao Gio (Vietnam)

In de meeste landen wordt echter met munten geschraapt in plaats van met stenen zoals bij Gua Sha massage vaak het geval is. In Vietnam wordt ook nog een andere variant van het schrapen toegepast. Hierbij wordt er een munt in een gekookt ei geplaatst. Het ei wordt vervolgens gewikkeld in een stukje stof. Vervolgens wordt hiermee over de huid geschraapt. Na de massage wordt de munt weer verwijderd uit het ei. Het ei is nu ook volledig zwart geworden. Volgens de Vietnamese traditie wordt er gedacht dat de afvalstoffen die uit het lichaam zijn verwijderd, in het ei zijn opgenomen.

In Cambodja en Vietnam wordt vaak menthol of kamfer houdende oliën gebruikt bij het schrapen. De huid kan door deze olie behoorlijk warm worden en zelfs resulteren in brandblaren.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna