focused mother working on laptop near disturbing daughter

Veel mensen kampen met klachten vanwege ADHD, autisme of hoog sensitiviteit. Geschat wordt dat één op de honderd Nederlanders autisme of een daaraan aanverwante stoornis heeft (ongeveer 1 procent). Dit is een stuk meer dan in de jaren zeventig, toen nog werd gesteld dat 2 tot 5 op de 10.000 personen autisme of een daaraan aanverwante stoornis had. Deze grote stijging heeft waarschijnlijk te maken met de verruiming van de diagnostische criteria en de opname van Asperger en PDD-NOS in het autisme centrum.¹

Met name voor kinderen met ADHD of autisme kan het lastig zijn om hun emoties onder controle te houden. Vaak krijgen kinderen medicijnen voorgeschreven zoals Ritalin om ‘rustiger’ te worden. Dit is lang niet altijd nodig en heeft soms ook schadelijke effecten op het lichaam.

Er zijn verschillende therapie vormen en massage vormen die kunnen helpen bij het reguleren van de emoties of om stress en spanning te verminderen. Dit kan met name voor mensen met ADHD, autisme of hoog sensitiviteit erg fijn zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:

Deze therapievormen dienen nooit ter vervanging van behandelingen van bijvoorbeeld een arts. Indien je onder behandeling staat van een arts dien je altijd overleg te plegen voordat je alternatieve therapie vormen gaat uitproberen.

¹Bron: NJI (Nederlands Jeugdinstituut)

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna