man people woman girl

Oorzaken van een doffe, ongezonde huidskleur

Een doffe, ongezonde kleur van de huid of een droge huid ziet er niet mooi uit. Daarnaast is het een teken dat er teveel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn. Er zijn twee oorzaken die deze manifestatie teweeg kunnen brengen, namelijk bloedarmoede of teveel afvalstoffen in de longen waardoor de longfunctie is aangetast. Indien het de longen zijn die de doffe, ongezonde kleur van de huid veroorzaken dan is er waarschijnlijk ook sprake van haar problemen. Het kan zijn dat je last hebt van een doffe haarkleur, vervroegd grijs worden of haaruitval. Een droge huid is ook een uiting van het lichaam dat er iets aan de hand is met de longen.

Indien je last hebt van bloedarmoede dan is dat geen probleem van de longen maar eerder een probleem van de lever. Een probleem met de lever dien je weer op een andere manier te behandelen dan een probleem met de longen. Het is dus van belang om eerst goed uit te zoeken welk van de twee organen deze manifestatie veroorzaakt.

De Longen volgens de TCM

De longen worden volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) geassocieerd met de huid, haar, nagels en de zweetklieren. Ze hebben volgens de TCM meer functies dan volgens de westerse geneeskunde. De functies volgens TCM zijn:

  • Het afscheiden van zweet;
  • Het aanpassen van de ademhaling;
  • Het weerstaan van het binnendringen van schadelijke elementen van buiten;
  • Het verspreiden van de Qi en bloed over het hele lichaam om de huid, het haar en de spieren te voeden.

Wanneer de longen verzwakt zijn zullen de longfuncties verminderen. Er zal minder Qi en bloed naar de huid, nagels en spieren worden gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de huid en het haar er doffer uitzien. Uiteindelijk leidt dit naast een dof uitziende huid ook tot haaruitval. Het is daarom verstandig om te onderzoeken of de longen de oorzaak zijn van een dof uitziende huid om verdere problemen zoals haaruitval te voorkomen. Alleen een zalf opsmeren zal helaas niet voldoende zijn.

Wil je weten wat je wel moet doen? Lees hier verder.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna