person holding white printer paper

Oorzaken van een doffe, ongezonde huidskleur

Als eerst dien je te achterhalen wat de reden is van de doffe, ongezonde kleur. Het is namelijk mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door teveel afvalstoffen in de Longen of in de Lever volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM).

Indien je ook last hebt van haaruitval of broze nagels dan is de kans groot dat er teveel afvalstoffen in de Longen aanwezig. Indien je last hebt van bloedarmoede dan zijn er te veel afvalstoffen in de Lever aanwezig. Wanneer je weet wat de oorzaak is kan je beginnen met het afvoeren van de afvalstoffen.

Hoe kan je afvalstoffen verwijderen uit de Longen?

De longen zijn lastig om direct te stimuleren doordat ze zich in ons lichaam bevinden. Echter bevindt de Longmeridiaan zich wel op een aantal plekken aan de oppervlakte van de huid. Hier bevinden zich de acupunten die gestimuleerd moeten worden om de afvalstoffen af te voeren. Aangezien de longen qua functies overeenkomen met de dikke darm, kunnen acupunten op de Dikke darm meridiaan ook worden gestimuleerd. Je kan de acupunten stimuleren met de volgende massage / therapievormen:

 • Acupunctuur
 • Gua Sha
 • Moxa therapie
 • Tui Na massage
 • Thaise massage
 • Shiatsu

Naast het stimuleren van de acupunten kan je ook de reflectiegebieden van de Longen stimuleren.

Welke acupunten kan je behandelen voor het verdrijven van afvalstoffen uit de Longen?

In principe kan je alle acupunten (LU 1 t/m LU 11) op de longmeridiaan behandelen voor het verdrijven van afvalstoffen uit de longen. De punten LU 5 (Chize punt) en LU 11 (Shaoshang punt) helpen daarnaast ook bij het behandelen van een droge huid. Voor een optimale behandeling van een droge huid gebruik je deze acupunten in combinatie met het Shangyang punt (LI 1) en het Quchi punt (LI 11).

Het Shangyang punt heeft als voordeel dat het ook de keel verzacht. Indien het probleem bij de longen ligt heb je waarschijnlijk ook last van de keel.

Localisering van de acupunten op de Longmeridiaan

Je kan bovengenoemde acupunten als volgt vinden:

 • Chize punt (LU5): dit punt bevindt zich op de longmeridiaan. Om dit punt te vinden houdt je de arm uitgestrekt en zorg je dat de handpalm naar boven wijst. Het punt bevindt zich vervolgens in de vouw van de elleboog aan de duimzijde.
 • Shaoshang punt (LU11): ook dit punt bevindt zich op de longmeridiaan. Je kan hem vinden op de duim, radiaal van het eindkootje, 0,1 duimbreedte proximaal van de hoek van de nagel.
 • Quchi punt (LI11): Dit punt wordt ook bij constipatie gebruikt en bevindt zich op de dikke darm meridiaan. Je benaderd dit punt door de elleboog te buigen tot halverwege, het punt bevindt zich aan de buitenkant van de cubitale dwarsplooi.
 • Shangyang punt (LI1): Net zoals het Quchi punt is het shangyang punt een acupunt op de dikke darm meridiaan. Je benaderd het punt als volgt: op de radiale zijde van de wijsvinger, ongeveer 0,1 duimbreedte posterior van de nagelhoek.

Reflectiegebied van de Longen op de handen en voeten

Naast de acupunten kan je ook de reflectie gebieden van de longen op de handen en voeten behandelen. Het reflectie gebied van de longen bevind zich op de hand waar de vingers beginnen. Het reflectie gebied op de voet begint vlak onder de kleine teen, deze lijn loopt vervolgens horizontaal door tot en met de vierde teen (vanaf de kleine teen geteld). Het gemakkelijkste om deze gebieden zelf te behandelen is met een u-vormige gua sha schraper. Je gebruikt één van de twee punten en schraapt over de gebieden totdat ze lichtelijk warm worden. Je kan dit dagelijks doen.

Afvalstoffen verdrijven uit de Lever om de huid weer een betere kleur te geven

Wanneer er sprake is van bloedarmoede dan zou je in plaats van de Longmeridiaan de Levermeridiaan moeten stimuleren. De kleur van de huid wordt namelijk bepaald door de lever functies. De belangrijkste functies van de lever zijn het afvoeren van afvalstoffen en het in stand houden van de Qi en bloedstromen.

Localisering acupunten voor het verdrijven van afvalstoffen uit de Lever

De acupunten die aangeraden zijn te behandelen bij bloedarmoede zijn:

 • Ganshu punt (BL18): Ganshu betekent transport van de Lever en bevindt zich ook op de rug. Om precies te zijn 1,5 duimbreedte van de negende thoracale wervel, aan de binnenkant van het schouderblad. Dit punt helpt om gestagneerde Qi weer in beweging te brengen. Kan helpen bij een hoge bloeddruk (afhankelijk van de oorzaak).
 • Hunmen punt (BL47): Hunmen betekend poort van de ziel en bevindt zich op de rug. 1,5 duimbreedte lateraal ten opzichte van het ganshu punt.
 • Danshu punt (BL19): Danshu betekend transport van de galblaas en bevind zich net zoals de andere twee punten op de rug. Dit punt bevind zich 1,5 duimbreedte lateraal ten opzichte van de achterste middellijn van de onderrand van het werveluitsteeksel van het tiende thoracale wervel.
 • Yanggang punt (BL48): Yanggang betekend wezen van Yang. Dit punt bevind zich weer 1,5 duimbreedte lateraal ten opzichte van het Danshu punt.

Zelf acupunten behandelen met Gua Sha

Zelf kan je al veel doen zodat je niet iedere keer naar een therapeut hoeft te gaan. De acupunten kan je namelijk zelf schrapen met een Gua Sha schraper. Deze schrapers kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn zoals edelsteen, hoorn, rvs, koper en hout. De meeste materialen kan je wel vinden in onze shop, alleen de dierlijke materialen verkopen wij niet. Wil je meer weten over de verschillende soorten Gua Sha schrapers? Lees dan de blog: Edelstenen en andere materialen voor het toepassen van een Gua Sha massage

De acupunten voor de Longen kan je zelf behandelen met bovenstaand stappenplan. De acupunten op de lever gaan lastig worden gezien deze zich op de rug bevinden. Je zou het wel aan een vriend, familielid of je partner kunnen vragen.

Het gemakkelijkste is om de rechte zijde van een Gua Sha schraper te gebruiken voor het schrapen van de acupunten op de Longen en de Lever. Met name bij de lever kan je hierdoor direct alle 4 de punten in één keer behandelen. Je schraapt de punten van boven naar beneden. Dus van het Ganshu punt naar het Danshu punt en van het Hunmen punt naar het Yanggang punt.

Het kan gebeuren dat urine troebeler wordt nadat je de punten op de lever meridiaan met Gua Sha hebt behandeld. Dit zijn afvalstoffen die het lichaam verlaten.

Wanneer je bovenstaande punten gedurende twee maanden consistent behandeld zal je zien dat de Qi weer beter zal gaan stromen waardoor je weer een stuk fijner in je vel gaat zitten, grijs haar en haaruitval zal verminderen en de huid zichtbaar verbeterd.

Wil je weten wat de andere manifestaties zijn van teveel afvalstoffen in het lichaam? Lees dan de blog: 8 uitingen/manifestaties van te veel afvalstoffen in het lichaam

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna