ripe bananas on green surface

De Bananasana

Yoga is de bewegingsleer uit de Ayurveda. Vandaag de dag zijn er veel manieren om aan yoga te doen, zo heb je yin yoga, hatha yoga, chakra yoga, ashtanga yoga, power yoga, vinyasa yoga en nog vele andere soorten. Alle hebben een andere benadering bij het uitvoeren van de asanas (houdingen), echter baseren ze zich wel allemaal op de zelfde asanas. In dit artikel zullen we de Bananasana toelichten.

Wat is de Bananasana?

De Bananasana wordt in het Nederlands vertaald als de banaan of als de liggende halve maan. De Engelse vertaling van deze asana is the Banana pose

Het belangrijkste van het toepassen van yoga asanas is dat je ze goed uitvoert. Dit betekend niet dat je alles heel volledig moet doen, soms mag je een asana best makkelijker maken als dat voor jou beter voelt. Diep en bewust doorzakken in de houding daarentegen is wel erg belangrijk. Zo zal je zoveel mogelijk profijt halen uit jouw trainingen.

De volledige Bananasana


In deze video wordt de volledige Bananasana uitgevoerd door Toronto stars. De video is in het Engels.

Enkele tips die gelden voor alle yoga asanas

Om de asana zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

  • Zorg dat je goed bent opgewarmd
  • Wanneer een asana niet lukt, probeer dan de makkelijkere versie. Er zijn altijd meerdere versies van een houding.
  • Houdt elke houding enkele minuten vol om een zo diep mogelijke stretch te bereiken.
  • Voer de yoga asana uit met volledige aandacht. Wanneer je in een houding zit, voel wat dit met jouw lichaam doet. Wanneer het ongemakkelijk voelt, probeer er doorheen te gaan. Bij extreme pijn moet je uiteraard wel stoppen, dan is de houding niet geschikt voor jou. Nadat je uit de houding bent gekomen voel wat dit met jouw lichaam gedaan heeft.

Gebieden die worden gestretcht met de Bananasana

Met de Bananasana stretch je de volgende gebieden:

  • De rug;
  • Psoas

Meridianen die worden behandeld met de Bananasana

De meridianen komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunst, wat een andere gezondheidsleer is dan de Ayurveda, waar de yoga asanas vandaan komen. Toch hebben deze yoga asanas ook invloed op de meridianen. Alle gezondheidsleren hebben enigszins overlapping met elkaar. Sommige Qi gong (bewegingsleer uit de TCM) oefeningen zullen dan ook invloed hebben op de Ayurvedische chakra’s.

De Meridianen die profijt hebben van de Bananasana zijn:

Chakras die worden behandeld met de Bananasana

De volgende chakras worden beinvloed door de Bananasana:

  • Manipura Chraka: in het Nederlands het zonnevlecht chakra. Dit is de derde chraka van de zeven hoofd chakra’s. De Manipura Chakra staat voor blijheid, energie, zelfwaardering en zelfcontrole.

Verder is de Bananasana met name nuttig voor Pitta types.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna