don t panic text on tissue paper

Wat is constipatie?

Constipatie/obstipatie is een uiting (manifestatie) van het lichaam. Deze manifestatie wilt duidelijk maken dat er te veel toxines (afvalstoffen) zitten opgehoopt bij het darmkanaal. Het darmkanaal is het belangrijkste orgaan voor het produceren en afvoeren van deze afvalstoffen. Dit gebeurd onvoldoende wanneer iemand last heeft van constipatie. Constipatie wordt gekenmerkt door het niet regelmatig hebben van ontlasting. Je zou normaal gesproken 1 keer per dag moeten poepen. Indien je maar 2 á 3 keer per week ontlasting hebt of je hebt maar 1 keer per 2 á 3 dagen ontlasting en het betreft kleine hoeveelheden en is zeer droog dan is er sprake van constipatie.

Waarom is constipatie gevaarlijk?

Constipatie is schadelijk voor het lichaam doordat de opgehoopte uitwerpselen en afvalstoffen in de darmen niet kunnen worden afgevoerd. Dit leidt niet alleen tot extra belasting van de darmen maar het zorgt er ook voor dat afvalstoffen meerdere keren via het bloed kunnen worden opgenomen. Wanneer ze door het bloed zijn opgenomen zullen ze samen met het bloed gaan circuleren door het lichaam en zullen op deze manier het hele lichaam gaan bevuilen. Uiteindelijk leidt dit weer tot de volgende ziektes/effecten op het lichaam:

  • Het versnellen van de veroudering van het lichaam: Lichte constipatie kan leiden tot een stoornis van de maag- en darmzenuwen, een opgezette buik en een bittere smaak in de mond, dit zorgt ervoor dat we niet goed in ons vel zitten wat weer effect zal hebben op de veroudering van het lichaam. Mensen die langdurige constipatie of een vrij heftige vorm van constipatie ervaren zullen sneller last hebben van de veroudering van weefsel en organen wat weer leidt tot ernstige pathologische veranderingen. Hiermee wordt bedoeld dat er veranderingen in het lichaam zullen gaan optreden die tot verschillende ziektes zullen leiden.
  • Kanker: langdurige constipatie zorgt ervoor dat kankerverwekkende stoffen de epitheelcel (het weefsel dat organen en andere weefsels bedekt, in dit geval de bekleding van de darmen) in de darm membranen irriteert. Dit kan leiden tot een ongelijkvormige abnormaal hoge celdeling (heteromorf hyperplasie) wat uiteindelijk een veroorzaker is van kanker.
  • Necrose (het afsterven van weefsel- en cellen) van het darmkanaal: indien harde uitwerpselen de darmholte verstoppen zal dit leiden tot de obstructie van de bloedcirculatie. Als gevolg van deze verstopping kan er een zweer gaan ontstaan. In ernstige gevallen kan dit leiden tot het afsterven van weefsel en cellen of tot darmperforatie.
  • Angionose: Als er sprake is van obstipatie moet je waarschijnlijk meer druk uitoefenen bij het naar de wc gaan. Deze druk zal de buikdruk verhogen en kan leiden tot hart- en vaatziektes, pijn op de borst of hartkramp (angina pectoris) of een hartinfarct. Bij patiënten die al leiden aan hart- en vaatziektes is obstipatie dan ook extra gevaarlijk.

Meer dan de helft van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen

Door wetenschappelijk onderzoek is ontdekt dat meer dan de helft van het immuniteitssysteem zich in de darmen, en dan met name in de dikke darm, bevindt. Wanneer de dikke darm niet normaal functioneert, zullen afvalstoffen uit andere kanalen zoals de nieren, huid en adem op een andere manier het lichaam proberen te verlaten.

Naast de constipatie waar je al mee te maken had kan je ook andere problemen gaan ervaren zoals een nare lichaamsgeur, slechte adem, een ongezonde kleur van de huid, huiduitslag of sproeten. Deze problemen zijn alle ook indicaties van gifstoffen in het lichaam. In dit geval initieel ontstaan door constipatie.

Lees hier wat je kan doen om constipatie te verhelpen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ideal bancontact paypal apple pay klarna