woman holding her head

Het is vaak niet het eerste waar je aan denkt maar emoties kunnen daadwerkelijk leiden tot fysieke klachten. Vaak werken emoties dieper door dan dat we ons eigenlijk beseffen. Wanneer een emotie een disbalans veroorzaakt in ons lichaam kan dat leiden tot een stagnatie van Qi. Dit resulteert uiteindelijk tot stagnatie van de bloedstroom. Door een verminderde doorbloeding krijgen we last van klachten in ons fysieke lichaam.

De verschillende emoties zijn gekoppeld aan de verschillende organen en meridianen waar ze het vaakst blokkades veroorzaken. Angst is de emotie die de grootste schade veroorzaakt. Angst is namelijk gekoppeld aan de blaas en de nieren. Angst heeft daarnaast ook invloed op elke andere emotie. Wanneer de nieren niet optimaal werken zal er vermoeidheid optreden wat de andere emoties weer versterkt.

Hieronder is een overzicht gemaakt van de verschillende organen en de emoties die erbij horen.

Orgaan:Emotie:
Longenverdriet
Leverwoede, frustratie
Galblaaswoede, frustratie, dubben over keuzes, geen nee durven zeggen
Maagoverbezorgdheid
Miltoverbezorgdheid
Blaasangst
Nierenangst
Darmenverwerking van emoties
Hartlevensvreugde

Als een of meerdere emoties niet goed worden verwerkt, kunnen er darmproblemen ontstaan. De darm staat namelijk voor verwerking. Niet alleen ons voedsel wordt in onze darmen verwerkt maar ook onze emoties. Wanneer er iets niet goed wordt verwerkt ontstaat er obstipatie. Obstipatie leidt op zijn beurt weer tot andere gezondheidsklachten. Het is daarom van belang dat we ons hier bewust van zijn en actief bezig zijn met het verwerken van onze emoties. Op deze manier houden we ons lichaam langer gezond.

Levensvreugde is ook een emotie. Levensvreugde is de visie die we hebben op het leven. Geniet je van het leven? Heb je zin om dingen te ondernemen? Ervaar je vreugde? Voel je, je vitaal? Dit is sterk afhankelijk van onze gezondheid en kracht. Hoe beter de doorbloeding van het hart hoe meer levensvreugde iemand zal ervaren. Hoe slechter de doorbloeding van het hart des te minder kracht en gezondheid en dus ook minder levensvreugde.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna