topless woman wearing black panty

De Gua Sha massage voor de borst en buik wordt vaak op een massagetafel uitgevoerd.

Wanneer doe je een Gua Sha massage voor de borst?

Een Gua Sha massage van de borst wordt vaak ingezet bij klachten over de longen. Wanneer de borstspieren ontspannen wordt het vaak al gemakkelijker om diep adem te halen. Het geeft wat meer ruimte op de borst waardoor de klachten over de longen afnemen. Vaak is stress ook een indirecte factor van klachten over de longen. Door stress spannen we onbewust ons lichaam aan. Deze spanning zorgt ervoor dat ons lichaam verkrampt en we klachten ervaren. Gebukt gaan onder stress betekend letterlijk dat ons lichaam zich verkrampt en aanspant door stress waardoor we gebukt door het leven gaan. Dit resulteert uiteindelijk ook in pijn in de armen en schouders. Door de borst te behandelen zal dan ook de pijn in deze gebieden afnemen.

Acupunten op de borst

Acupunten die je behandeld bij een Gua Sha behandeling van de borst zijn:

  • Tiantu punt (CV22): Bevindt zich in het midden van de suprasternale inkeping. Te schrapen bij keelpijn, pijn op de borst, teveel slijm en bij asthma.
  • Danzhong punt (CV17): In het midden van de borst, ter hoogte van de twee tepels. Het gemakkelijkste is om dit punt met een hoek van de u-vormige schraper te schrapen. Je schraapt van boven naar beneden. Te schrapen bij Obesitas en bij teveel aan bloedvet (hyperlipidemie)
  • Zhongfu punt (LU1):het Zhongfu punt bevindt zich 6 duimbreedtes lateraal van de voorste middellijn, ter hoogte van de intercostale ruimte onder de eerste rib. Je schraapt dit punt bij borstpijn, keelpijn, overgeven, misselijkheid, diarree, constipatie, schouderpijn, stijfheid en luchtwegproblemen zoals asthma, hoest of een te kort aan adem.

Je schraapt met de hoek van een u-vormige schraper van het Tiantu punt naar het Danzhong punt. Het Zhongfu punt schraap je van boven naar beneden.

Wanneer doe je een Gua Sha massage voor de buik?

Een Gua Sha massage van de buik wordt vaak ingezet bij klachten over de spijsvertering. Deze massage is vaak wat zachter dan een massage van de borst, rug of ledematen. Het spijsverteringsorgaan wordt ook weleens in verband gebracht met onze emoties. Emoties die teveel worden opgekropt kunnen zich uiteindelijk gaan vastzetten in onze buik. Deze vastzittende emoties leiden uiteindelijk tot een slechte spijsvertering vanwege de blokkades die ze geven. Met een Gua Sha massage van de buik proberen we deze emoties los te maken zodat de blokkades worden opgeheven en de Qi weer vrij kan stromen.

Indien iemand last heeft van chronische vermoeidheid dan kan dit wijzen op een stagnatie van de Qi in ons spijsverteringsorgaan. Deze mensen zouden eigenlijk eerst een aantal massages op de buik moeten hebben gehad voordat zij een massage op de rug kunnen ondergaan. Dit om te voorkomen dat er teveel afvalstoffen vanuit de andere organen richting het spijsverteringsorgaan stromen en hierdoor nog grotere blokkades veroorzaken.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna