man and woman holding each others hand

Een Frozen shoulder is een veelvoorkomende aandoening van het schoudergewricht. Het kapsel wat de bovenarm met het schouderblad verbindt is ontstoken. De ontsteking kan allerlei oorzaken hebben maar komt vrijwel altijd doordat het kapsel kleiner is geworden of door overbelasting van het schoudergewricht. Indien de frozen schoulder komt door een ziekte zoals diabetes of een schildklieraandoening kan het lang duren voordat de frozen shoulder geneest.

Niet iedereen die last van een frozen shoulder heeft ervaart pijn. Het belangrijkste kenmerk van de frozen shoulder is dat er een beperkte beweegmogelijkheid is in de schouder. Soms gaat dit gepaard met pijn wanneer je de arm lift maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

De stadia van een frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat drie fases door voordat hij weer is genezen, dit zijn:

  • Invries stadium: deze fase kan 2 tot 9 maanden duren. Dit is de fase waar het pijnniveau over het algemeen het heftigst is. Met name in de nacht kan de pijn aanwezig zijn.
  • Bevroren stadium: Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren. In deze fase zal je merken dat de pijn afneemt ten opzichte van de vorige fase. Echter zal het gewricht wel erg stijf aanvoelen en is beweging beperkt. Vanaf deze fase kan je beginnen met het uitvoeren van behandelingen.
  • Ontdooi stadium: Deze fase kan 12 tot 42 maanden duren. De stijfheid verminderd geleidelijk en er is weer meer beweging mogelijk. Uiteindelijk zal het schoudergewricht weer volledig herstelt zijn en kan je hem weer gebruiken waarvoor hij bedoeld is.

Behandeling van een frozen shoulder

Een frozen shoulder duurt erg lang om te genezen maar uiteindelijk geneest het gelukkig wel. Een behandeling is niet altijd vereist gezien een frozen shoulder ook uit zichzelf kan genezen (voorwaarde is wel dat je genoeg rust). Een behandeling kan het genezingsproces wel versnellen. Mogelijke behandelopties zijn:

  • Fysiotherapie;
  • Corticosteroïden injectie;
  • PNE behandeling (percutane naald electrolyse);
  • Gua Sha;
  • Manuele therapie;
  • Dry needling;
  • Oefentherapie.

In deze blog hebben we uitgewerkt hoe je een frozen shoulder zelf met de Gua Sha methode kan behandelen. Indien je juist meer wilt leren over gewrichtspijn, in het algemeen, dan zou je de blogs ““Gewrichtspijn”” en “Verbeteren van gewrichtsklachten volgens de TCM” kunnen lezen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna