view of cityscape

Zoals je in de blog, Gewrichtspijn, hebt kunnen lezen kunnen gewrichtsklachten worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. In deze blog hebben we het over het verbeteren van gewrichtsklachten die zijn ontstaan door de elementen kou en vocht. Gewrichtsklachten die zijn ontstaan door een verstuiking vallen hier niet onder.

Hoe wordt er volgens de TCM gekeken naar gewrichtspijn?

We weten nu dat kou en vocht de elementen zijn die gewrichtspijn veroorzaken. In de blog, Gewrichtspijn, zijn we al even in gegaan op de externe factoren die er voor kunnen zorgen dat deze elementen ons lichaam binnen dringen. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat je dit zoveel mogelijk vermijdt. Echter is dat niet altijd haalbaar. Niet iedereen heeft de optie om in een warm klimaat te overwinteren. Behalve het vermijden moeten we er dus ook voor zorgen dat deze elementen ons minder schade kunnen berokkenen. Dit kunnen we doen door ons defensief systeem te versterken.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) kunnen externe elementen zoals kou, vocht en wind het lichaam ziek maken indien Wei Qi (defensieve Qi) niet sterk genoeg is. Wei Qi hoort dit soort schadelijke elementen normaal gesproken onschadelijk te maken. Wanneer het lichaam uit balans is kan het zijn dat de Wei Qi niet naar behoren zijn werk kan doen. De Wei Qi dient dus versterkt te worden om het lichaam beter te wapenen tegen deze externe elementen.

De Wei Qi komt voort uit Yang-energie. Naast het voorkomen dat schadelijke elementen ons lichaam binnen dringen zorgt Yang-energie ook voor het voeden van de organen. Bij een lichaam wat uit balans is er een disbalans tussen de Yin-energie en Yang-energie. Het lichaam moet dus weer in balans worden gebracht zodat de Yang-energie de benodigde Wei Qi kan voortbrengen.

Gua sha om de balans weer te herstellen

Het is dus noodzakelijk dat het lichaam weer in balans komt. Dit kan je doen door met Gua Sha de huid te stimuleren. Hiermee zorg je ervoor dat de algehele yang-energie in het lichaam wordt versterkt en daarmee ook de Wei Qi. Daarnaast kan je met Gua Sha ook heel gericht te werk gaan. Je kan het gebied schrapen waar zich een blokkade bevindt zodat deze langzaamaan kan worden opgeheven. Doordat je ook de Wei Qi hebt versterkt zal de pijn minder snel weer terug komen. Je lichaam is nu immers beter bestand tegen de schadelijke elementen van buitenaf.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Naast Gua Sha zijn er natuurlijk nog andere methodes om je yang-energie te versterken. Over het algemeen kan je stellen dat yang explosief is. Explosieve sporten zullen dan ook helpen om yang-energie te versterken. Echter kan dit moeilijk zijn als je al gewrichtspijn hebt.

Welke acupunten moet je schrapen/stimuleren bij gewrichtspijn?

De acupunten die handig zijn om te schrapen/stimuleren hangen af van waar je precies gewrichtspijn hebt. Met Gua Sha pak je namelijk ook direct de blokkades aan die er voor zorgen dat de doorbloeding niet goed is. Om hier een goed antwoord op te geven hebben we het onderverdeeld in verschillende soorten klachten:

Per ziektebeeld zijn de acupunten die je moet schrapen uitgewerkt. Als je op het ziektebeeld klikt wordt de blog geopend. Wil je weten wat de verschillende soorten gewrichtspijn inhouden? Dan kan je het beste de blog over Gewrichtspijn nog even doorlezen, daar staan alle ziektebeelden opgesomd. Vervolgens kan je vanaf daar weer doorklikken naar het ziektebeeld waar je meer over wilt weten.

Andere TCM-methodes om gewrichtspijn te behandelen

Naast de Gua Sha methode zijn er ook nog andere TCM methodes die je kan gebruiken om de pathogene kou en vocht elementen uit het lichaam te verdrijven en zo minder last te krijgen van klachten behorende bij gewrichtspijn veroorzaakt door pathogene kou en vocht. Dit zijn:

  • Moxa / Moxibustion: Moxibustion is net zoals Gua Sha bevorderlijk voor het verdrijven van pathogene kou en vocht. Je verwarmt speciale kruiden vlak boven de huid waardoor deze hitte en kruiden doordringen in het lichaam. Je hebt ook moxa lampen die net zoals de moxa-kruiden het lichaam verwarmen. De warmte zal er voor zorgen dat de Qi-stroming en doorbloeding verbetert wat zal leiden tot het verlichten van de gewrichtspijn. Moxibustion kan verschillende gewrichtspijnen verlichten die worden veroorzaakt door bloedstasis als gevolg van het binnendringen van pathogene kou en vocht. Moxibustion zal nog effectiever werken als je op de plekken waar je moxibustion toepast gesneden knoflook en gember aanbrengt.
  • Cupping: bij cupping wordt er een cup op het lichaam geplaatst en wordt er middels het trekken van vacuüm bloed naar de oppervlakte gepompt. Dit bloed stroomt vanzelf weer terug wanneer je de cup weghaalt. Deze methode wordt gebruikt om de balans tussen yin en yang weer te herstellen, pathogene kou, wind en vocht uit het lichaam te verdrijven evenals het verdrijven van afvalstoffen. Het gebied wat je wilt cuppen is eigenlijk altijd het gebied waar je daadwerkelijk gewrichtspijn ervaart. Bij klachten door reumatoïde artritis wordt er aangeraden om 2 tot 3 keer per week te cuppen. In de winter wordt er aangeraden om sowieso 1 keer per week te cuppen om te voorkomen dat je last gaat krijgen. Vaker cuppen is niet aan te raden omdat je daarmee de yang-energie kan aantasten. Bij een zwak yang-energie is het niet aan te raden om te cuppen. Tevens bij een zwakke lichaamsbouw kan je beter niet gebruik maken van deze methode.
  • Oefeningen / Training: Een van de eenvoudigste methodes om van pathogene kou en damp af te komen is door te zweten. Het is dus belangrijk dat je geen airconditioning aan hebt staan in de ruimte waarin je traint. Anders neem je het effect van de training voor een deel weg. Effectieve trainingen zijn bijvoorbeeld: joggen, zwemmen, yoga flows, kickboxen en wielrennen.
Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna