two brown benches

Soorten gewrichtspijn

Gewrichtsklachten zijn veel voorkomende klachten. Echter kan je de klachten niet altijd hetzelfde behandelen. Gewrichtspijn kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Bij bijvoorbeeld een verstuiking of bij het overbelasten van de gewrichten door te zwaar te tillen of te vaak repeterende bewegingen (muishand/RSI) kan je last krijgen van je gewrichten. Echter zal dit zichzelf genezen met de tijd. Je hoeft hier weinig actie voor te ondernemen. Uiteraard moet je wel rust nemen.

Een overzicht van de verschillende soorten gewrichtspijn:

Bij artrose (gewrichtsslijtage) ontstaat er stijfheid en pijn in de gewrichten, met name in de ochtend zijn de klachten het ergst. Vaak wordt de stijfheid minder bij beweging.

Bij artritis is er sprake van een gewrichtsontsteking. Bewegen, buigen en strekken van de ledematen gaat minder goed en is soms helemaal niet mogelijk. Vaak straalt de pijn ook door naar de spieren en pezen. Voorbeelden van artritis zijn bijvoorbeeld Jicht en reumatoïde artritis.

De elementen Kou & Vocht

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) ontstaat pijn in de gewrichten zoals artrose en artritis door het binnendringen van elementen van buitenaf gecombineerd met de aangeboren elementen. Ieder persoon heeft een andere verhouding aangeboren elementen.

Wind, kou, vocht, hitte en droogte zijn voorbeelden van elementen uit de TCM. Het binnendringen van deze elementen kan er voor zorgen dat er een blokkade ontstaat in de kanalen waardoor het bloed en de Qi stroomt. Wanneer dit gebeurd zal je pijn gaan ervaren.

In het geval van artrose en artritis zijn kou en vocht de elementen die de blokkade veroorzaken. Veel mensen die last hebben van hun gewrichten herkennen het dan ook wel dat ze in de zomer minder last hebben van hun gewrichten dan in de winter. Dit komt met name omdat de kou en vocht elementen minder aanwezig zijn in de zomer dan in de winter. Verhuizen naar een warm klimaat kan dan ook bijdragen aan de oplossing.

Factoren die er voor kunnen zorgen dat koude vocht ons lichaam binnen dringt:

Gezien koude vocht leidt tot gewrichtspijn wil je dit natuurlijk het liefste voorkomen. Het is dan ook handig om te weten welke zaken er voor kunnen zorgen dat koude vocht ons lichaam binnen dringt. Dit zijn:

  • In een ruimte binnengaan waar de airconditioning aan staat terwijl je zelf net gezweet hebt;
  • Het slapen op een vochtige vloer (vocht kan zijn ontstaan vanwege het neerslaan van water in de lucht);
  • Het dragen van vochtige kleding;
  • Het blootstellen van de huid aan koud, nat weer (Nederlandse herfst en winter).

Indien je last hebt van je gewrichten is het handig om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken voordat het erger wordt. Hoe langer de koude vocht zich in het lichaam bevindt hoe groter de problemen worden. Belangrijk is om als eerst de factoren aan te pakken die hebben geleidt tot deze disbalans. Wanneer je dit hebt gedaan kan je beginnen met het verwijderen van de koude vocht het uit lichaam. Hoe je dat moet doen, lees je hier.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna