crop chiropractor massaging hand of patient

Acupunten en reflexzones voor een frozen shouder

Met de Gua Sha methode schraap je met een schraper over een aantal acupunten en reflexzones. De acupunten en reflexzones die je wilt behandelen zijn per ziektebeeld verschillend. Voor een frozen shoulder schraap je de volgende gebieden:

 • Jianjing punt (GB21): in het midden van de bovenkant van de schouder.
 • Naoshu punt (SI10): in een holte aan de onderrand van het schouderblad op de schouder, verticaal boven de okselplooi.
 • Quchi punt (LI11): Dit punt wordt ook bij constipatie gebruikt en bevindt zich op de dikke darm meridiaan. Je benaderd dit punt door de elleboog te buigen tot halverwege, het punt bevindt zich aan de buitenkant van de cubitale dwarsplooi.
 • Waiguan punt (TE5): in het midden van de buitenkant van de arm, tussen de ellepijp en de radius. Ongeveer 2 duimbreedtes verwijderd van de horizontale lijn van het polsgewricht.
 • Zhongzhu punt (TE3): Op de rug van de hand, aan de achterkant van het vierde MCP-gewricht, in een holte tussen het vierde en vijfde middenhandsbeentje.
 • Jianliao punt (TE14): in het gebied van de deltaspier, in de depressie die ontstaat wanneer je de arm volledig optilt.
 • Bi’nao punt (LI14): dit punt bevindt zich op dezelfde lijn als het Quchi punt (lI11). Dit punt ligt 7 duimbreedtes boven het Quchi punt.
 • De laterale (buitenzijde) zijde van de elleboog;
 • De onderkant van de oksel;
 • De voorste en de achterste oksellijn.

Om acupunten te benaderen is het handig om een kaart aan te schaffen waarop alle meridianen en de bijbehorende acupunten staan. Je kan deze kaarten ook gratis op het internet vinden, de een wat duidelijker dan de ander. Voor een globale benadering kan je ook onze meridiaan kaarten gebruiken of de interactieve meridiaan en acupunten kaart.

Nadat je het punt hebt opgezocht op de kaart benader je het verder met beschrijvingen die hierboven zijn beschreven. Zo hoef je niet direct alle anatomie termen te leren. Echter moeten we het wel zo beschrijven omdat we anders niet precies kunnen zijn in onze woorden.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Hoe schraap je de acupunten?

Soms kan je in een keer meerdere punten combineren of dien je een heel vlak te schrapen tussen twee punten. Hieronder is uitgewerkt hoe je de acupunten kan schrapen bij een frozen shoulder:

 1. Je schraapt het Quchi punt (LI11) van boven naar beneden met een punt van een Gua Sha schraper.
 2. Je schraapt het Waiguan (TE5) punt op dezelfde manier.
 3. Het Zhongzhu punt (TE3) kneed je met een draaibeweging met een van de punten van de u-vormige schraper.
 4. Je schraapt van het Jianjing punt (GB21) naar het Naoshu punt (SI10) met de brede zijde van een schraper. Je geeft extra druk wanneer je pijn ervaart.
 5. Je schraapt van het Jianliao (TE14) punt naar het Bi’nao punt (LI14). Je schraapt weer met de brede zijde van de schraper en geeft extra druk wanneer je bobbeltjes voelt of pijn ervaart.
 6. De onderkant van de oksel schraap je met lichte druk van boven naar beneden.
 7. Je schraapt beide oksellijnen en de laterale zijde elleboog met lichte druk van boven naar beneden. Het punt van de elleboog kan je vervolgens nog kneden met de punt van een u-vormige schraper.

Doordat we met Gua Sha vaak een heel gebied schrapen hoeven we bij deze methode niet zo precies te zijn zoals bijvoorbeeld bij acupunctuur wel noodzakelijk is.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna