female office worker relaxing with feet on table

Beweging en dan met name stretchen is belangrijk. Iedereen heeft dit weleens gehoord maar toch bewegen we in Nederland vaak te weinig. Met name voor mensen die kantoorwerk doen kan dit een probleem zijn. In het begin merk je hier weinig van maar naarmate de jaren verstrijken zullen er steeds meer problemen gaan opspelen. Lage rugpijn, hoge rugpijn zijn de bekende klachten maar wist je dat langdurig zitten ook daadwerkelijk jouw lichaam van binnen uit veranderd?

Wat gebeurd er met jouw lichaam als je langdurig zit?

Langdurig zitten zorgt ervoor dat we op korte en lange termijn klachten kunnen gaan ervaren zoals:

 • Stress en depressie
 • Rug en nekklachten
 • Diabetes
 • Hart- en vaatziektes
 • Vermindering van de mobiliteit wat met name een rol kan gaan spelen wanneer we ouder worden
 • Kans op eerder overlijden

Dit soort klachten zorgt ervoor dat we meer ziek zijn en minder van het leven genieten (kwaliteit van het leven wordt minder). Wat uiteindelijk de bovenstaande klachten weer verergerd. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel. Echter is deze cirkel gemakkelijk te verbreken door meer te gaan bewegen. Daarnaast willen we natuurlijk de kans verkleinen dat we eerder overlijden. Mensen die gemiddeld tussen de 8 en 11 uur zitten per dag hebben 15% meer kans en bij meer dan 11 uur zitten is deze kans zelfs 40% hoger. Bekijk hier het volledige filmpje van EenVandaag met het interview met Hidde van der Ploeg waarin dit wordt uitgelegd.

Beweging bij kantoorwerk

Zorg ervoor dat je minimaal elk uur even beweegt, hiermee breng je de doorbloeding weer op gang en voorkom je stagnatie. Je kan dit doen door:

 • Naar een collega toe te lopen als je iets wilt bespreken in plaats van de telefoon te gebruiken.
 • Vaker koffie of thee te halen voor jezelf en jouw collega’s, zo kom je ook direct goed over bij jouw collega’s terwijl je eigenlijk jezelf aan het helpen bent
 • De trap te pakken in plaats van de lift
 • Staand vergaderen in plaats van zittend vergaderen
 • Even een frisse neus halen in de lunchpauze door een wandeling te maken
 • Stretch oefeningen te doen, deze stretch oefeningen kunnen ook aan een bureau worden uitgevoerd je hoeft hiervoor dus niet op te staan en uitgebreid te gaan sporten
 • Een stoelmassage te ontvangen, echter dien je hiervoor eerst jouw baas te overtuigen dat dit de kwaliteit van werk verbeterd. Je kan hier meer over lezen in de blog de voordelen van een stoelmassage op het werk

Stretch oefeningen op de stoel / stoelyoga

Weet je niet precies waar je aan moet denken als je het woord stoelyoga hoort? Bekijk onderstaande filmpjes voor inspiratie. We hebben speciaal voor het kantoor filmpjes uitgezocht van onze favoriete (yoga)instructeurs. Dit zijn trainingen van gemiddeld 10 minuten per stuk die je gemakkelijk op de werkvloer moet kunnen uitvoeren. Wellicht inspireer je zelfs een collega om mee te doen.

Sean Vigue onze favoriete sportinstructeur heeft twee filmpjes gemaakt die je vanuit een zittende positie mee kan doen. Beide filmpjes zijn korte stretch sessies van ongeveer 10 minuten.

 1. 10 Min Chair Yoga Stretches for Beginners & Seniors (Desk Yoga)
 2. Chair Yoga for Beginners (10 Min Easy Stretch)


Ook Adriene van Yoga with Adriene heeft een drietal filmpjes opgenomen met daarin oefeningen die je vanuit een stoel kunt doen.

 1. Gentle Chair Yoga Routine
 2. Chair Yoga – Yoga For Seniors
 3. Yoga at Your Desk


Andere inspiratie filmpjes die je kan kijken zijn:

 • 5 minute break – office yoga van Beyoutifulliving
 • 10 minute chair yoga for joint pain relief van Ann Swanson

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna