person getting a massage

Wat gevoelloze voeten zijn heb je al kunnen lezen in de blog “Gevoelloze voeten, een veelvoorkomend probleem bij mensen na het 50ste levensjaar”. Nu wil je natuurlijk weten wat je kunt doen als je hier last van hebt. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om een huisarts te raadplegen zodat hij/zij de achterliggende problemen kan achterhalen wat de gevoelloze voeten (en soms ook handen en onderbenen) veroorzaakt. De huisarts kan middels een paar eenvoudige testen controleren of er vibraties in de voeten worden waargenomen en hoe het gesteld is met de reflexen. Indien noodzakelijk zal de huisarts weer doorverwijzen naar een neuroloog die weer dieper onderzoek kan doen naar dit verschijnsel en de nodige begeleiding kan bieden.

Wat kan je zelf doen (ter preventie van) bij gevoelloze voeten?

Gevoelloze voeten kan je niet altijd voorkomen gezien het ook een verschijnsel van ouderdom /slijtage is. Wel kan je dit proces zolang mogelijk uitstellen door zo gezond mogelijk te leven. Ook kan je de kans op diabetes type 2 verkleinen door een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl bestaat uit:

  • Het nuttigen van gezonde (biologische) voedingsmiddelen waar voldoende nutriënten inzitten
  • Het nuttigen van calciumhoudende producten.
  • Buiten zijn! Vitamine D wat we met name opdoen door de zon, ook bij bewolking, bevordert de opname van calcium in de darmen.
  • Voldoende water drinken en minder alcohol, cafeïne uit koffie, thee of cola.
  • Regelmatig bewegen.
  • Dagelijks stretchen.
  • Regelmatig een preventieve massage nemen.
  • Zelf-massage
  • Niet roken! Er zitten veel nadelen aan roken, waarvan het vernauwen van vaten er ook een is.

Het nuttigen van gezonde (biologische) voedingsmiddelen waar voldoende nutriënten inzitten

Het liefst eet je natuurlijk biologische voedingsmiddelen waar zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen opzitten. Indien je dit budgettechnisch niet kan doen, kan je zoveel mogelijk schadelijke stoffen er af wassen met bijvoorbeeld zuiveringszout en water. Voor meer informatie over voeding en nutriënten in voeding kun je op de website van het voedingscentrum terecht.

Het nuttigen van calciumhoudende producten & vitamine D

Helaas betekend dit vaak toch dierlijke producten zoals melkproducten en kaas nuttigen. Echter zitten aan melk ook weer nadelen. Ga hierbij zoveel mogelijk voor biologische melkproducten en kaas. Deze producten komen vaak van dieren die een stuk beter behandeld zijn en beter voer hebben gehad dan andere dieren, net zoals het bij de mens invloed heeft op zijn algehele gestel heeft dit bij de dieren ook invloed. Je kan je voorstellen dat dit doorwerkt in dit soort voedingsmiddelen.

Je zou ook calcium kunnen verkrijgen uit sommige graanproducten en groenten echter wordt dit toch minder goed opgenomen door de darmen dan de dierlijke producten. Je zou eventueel ook supplementen kunnen gebruiken indien je veganistisch bent.

Vitamine D bevordert de opname van calcium in de darmen.

Voldoende water drinken en minder alcohol, cafeïne uit koffie, thee of cola.

Water is belangrijk voor het optimaal functioneren van ons lichaam. Daarnaast zorgen dranken zoals alcohol of cafeïnehoudende dranken juist voor een verlies van calcium via de urine.

Bewegen & Stretchen

Het is belangrijk de spieren en gewrichten soepel te houden. Dit kan je doen door dagelijks 10 minuten te stretchen. Ook is stretchen erg belangrijk om sportblessures te voorkomen.

Wanneer we nog jong zijn kunnen we heel actief bewegen en intensieve sporten kiezen. Wanneer we dit doen op jonge leeftijd zal dit vaak op oude leeftijd ook nog enigszins mogelijk zijn maar wanneer je dit nooit gedaan hebt is het niet verstandig nu opeens heel intensief te gaan sporten. Je kan in dit geval beter kiezen voor de minder belastende bewegingsvormen zoals wandelen, zwemmen, yoga, chi gong. Ga nooit in één keer te hard van stapel maar bouw rustig op als je lang niet hebt bewogen.

Indien mogelijk kies zoveel mogelijk voor buiten bewegen, dit is beter voor de zuurstofopname en zo krijg je direct ook wat extra vitamine D.

Massage

Regelmatig een preventieve massage nemen of een ander soort behandeling met dezelfde doelstellingen zoals een Gua Sha behandeling. Massage helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen, daarnaast, afhankelijk van de soort massage, helpt het bij het soepel houden van spieren en gewrichtspijn. Bij bijvoorbeeld de Thaise massage worden er regelmatig stretches uitgevoerd die de weefsels in het lichaam soepel houden. Ook de ayurvedische massage heeft hier verschillende methodes voor. Deze vormen van massage geven vaak ook opluchting wanneer je al last hebt van gevoelloze voeten.

Zelfmassage

Je hoeft niet iedere keer naar een masseur te gaan maar je kan ook leren jezelf te masseren. In Oosterse landen gaan mensen vaak 1x per week naar een masseur maar in de Westerse landen is dit budgettechnisch vaak niet haalbaar gezien massages veel geld kosten met name als je dit wekelijks wilt doen.

Om er toch voor te zorgen dat je het lichaam goed onderhoudt kan je zelf technieken leren voor zelf-massage. Het dagelijks stretchen is eigenlijk al een vorm van zelf-massage. Ook een dagelijkse zelfbehandeling met gua sha schraper valt hieronder of het gebruiken van de Pai Sha tool, de acupressuur mat of triggerpointballen. Dit zijn alle methodes die redelijk simpel zijn om te leren maar mocht je echt geïnteresseerd zijn kan je natuurlijk ook diverse handgrepen leren waarmee je, jezelf en jouw naasten kan masseren.

Kijk ook eens bij de oliën in onze webshop die je hierbij kunnen ondersteunen zoals de voetmassage olie die speciaal gericht is op gevoelloze voeten. Deze olie, gemaakt door de gepensioneerde fysiotherapeut Daniel van der Pluym, wordt o.a. gebruikt bij het Universiteits Hospitaal van Medicina Alternative op Sri Lanka en is hier ook volop getest door Daniel zelf en andere behandelaars.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna