man person arm people

Reumatoïde artritis wordt voornamelijk gekenmerkt door pijn in de spieren en gewrichten. Meestal is deze pijn in de ochtend of na lang stilliggen of zitten het ergste. Deze pijn wordt volgens de traditionele Chinese geneeskunde veroorzaakt door afvalstoffen die in het lichaam terecht zijn gekomen vanwege het binnen dringen van pathogene wind, kou en vocht. Vaak komt hier ook koorts bij kijken en plaatselijke ontstekingen. Een verkoudheid kan de klachten verergeren en vermeerderen.

Wat kan je doen als je last hebt van reumatoïde artritis?

Het is belangrijk om contact op te nemen met een arts of reumatoloog zodat je begeleid kan worden in dit proces. Ook kan hij jou medicijnen voorschrijven die zullen helpen bij deze ziekte.

Wat kan je zelf doen? Gezien de elementen wind, kou en vocht een belangrijke factor zijn bij reumatoïde artritis is het belangrijk voor mensen die hier aan lijden om deze elementen zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Dit houdt dus in:

  • Niet buiten in de regen gaan lopen;
  • Het warm houden van de gewrichten;
  • Vermijden van het dragen van natte kleding, sokken en schoenen;

Dit doe je in de fase dat je nog geen last hebt van klachten. Wanneer je wel last hebt van klachten is het in ieder geval belangrijk om:

  • Genoeg bedrust te houden;
  • Lichamelijke activiteiten te vermijden;
  • Vitamine rijk voedsel te eten;
  • Licht verteerbaar voedsel te eten;
  • Weinig tot geen vettig voedsel tot je te nemen;

Pijnstillers zoals paracetamol en NSAID’s kunnen verder helpen om de pijn te verminderen zodat je iets beter kunt bewegen.
Na de periode van klachten kan je weer langzaamaan beginnen met lichamelijke oefeningen onder begeleiding van een specialist.

Hoe behandel je reumatoïde artritis volgens de TCM?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) kan je reumatoïde artritis ook behandelen met de Gua Sha methode. Met deze methode kan je de pijnklachten verminderen. Wil je weten hoe dit werkt? Je kan hier verder lezen.

Indien je juist meer wilt leren over gewrichtspijn, in het algemeen, dan zou je de blogs ““Gewrichtspijn”” en “Verbeteren van gewrichtsklachten volgens de TCM” kunnen lezen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna