person wearing white gloves with brown gloves

Wat zijn acupunten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst?

Acupunten zijn punten verspreid over de meridianen waar de Qi zich aan de oppervlakte bevindt. Deze punten staan in verband met de weefsels en organen in het lichaam. Wanneer er een ziekte in het lichaam aanwezig is, dan kan je deze opsporen en verdrijven door het corresponderende acupunt te schrapen met bijvoorbeeld Gua Sha.
De meeste acupunten bevinden zich op de meridianen. Daarnaast zijn er nog extra acupunten, dit zijn:

 • EX-HN: deze bevinden zich op het hoofd en nek;
 • EX-CH: deze bevinden zich op de borst en buik;
 • EX-B: deze bevinden zich op de rug;
 • EX-UE deze bevinden zich op de bovenste ledematen;
 • EX-LE deze bevinden zich op de onderste ledematen.

Hoe kan je acupunten behandelen?

Gua Sha massage is niet de enige methode uit de Traditionele Chinese Geneeskunst (afgekort als TCM) die wordt gebruikt om acupunten te behandelen. Behalve Gua Sha massage kan je ook Tui Na massage, acupunctuur, moxa en cupping toepassen op de acupunten. Het voordeel aan Gua Sha boven de andere therapievormen is, dat gua sha niet zo nauwkeurig hoeft. Je hoeft alleen ruwweg het acupunt te schrapen. De effecten zullen wel sterker zijn als je het acupunt nauwkeuriger benaderd.

Hoe weet je precies waar de acupunten zich bevinden?

Er zijn twee methodes om acupunten te benaderen, dit zijn:

 • Lichaamslengte metingen:
  • De duimlengte methode: deze methode kan je gebruiken op de vier ledematen. Je gebruikt hierbij de duimbreedte van degene die de behandeling gaat ontvangen. Een duimbreedte wordt beschreven als 1 cun. Wanneer je ziet staan dat een bepaald acupunt zich op 2cun onder van de knie bevind dan betekend dit dus twee duimbreedtes afstand.
  • De middelvingerlengte methode: deze methode kan je ook gebruiken op de vier ledematen maar ook op de rug. Je gebruikt hierbij het deel tussen de twee binnenste vouwuiteinden wanneer je de vinger buigt. Dit stuk is ook precies 1 cun. Je zal zien als je het uitprobeert dat dit inderdaad even lang is als een duimbreedte.
  • Vier vingers samen: Wanneer alle vier de vingers gestrekt zijn, dan meet je de breedte van je vier vingers samen ter hoogte van de grote knokkel (het tweede gewricht) van de middelvinger. Deze lengte is 3 cun.
 • Fysieke kenmerken gebruiken:
  • Je hebt hierbij de vaste fysieke kenmerken die vrij zijn van beweging zoals de mond, oren, neus, ogen, nagels, haar, navel, borsten en verschillende uitstekende botgewrichten en holtes. Voorbeelden van acupunten die kunnen worden gelokaliseerd door vaste fysieke kenmerken zijn bijvoorbeeld het danzhong-punt (bevind zich tussen de twee tepels) en het tianshu-punt (2 cun vanaf de navel).
  • De niet vaste fysieke kenmerken. Deze worden pas zichtbaar wanneer er een beweging plaats vind. Een voorbeeld hiervan is het Houxi-punt, deze bevind zich op het einde van de handpalm wanneer je de vuist balt.
  • Wanneer een plek pijn doet of erg gevoelig is dan is dit een a’shi-punt. A’shi-punten hebben geen vaste plek op het lichaam. Letterlijk betekend A’shi, ‘ah yes’. Dit is de uiting die iemand geeft wanneer je de gevoelige plek aanraakt. Aan deze uiting hebben de a’shi-punten hun naam te danken. Wanneer je de uitspraak ‘waar pijn is, is een acupunt’ hoort dan heeft dit betrekking op de a’shi punten.

Naast het schrapen van acupunten kan je ook andere gebieden in het lichaam schrapen. Deze gebieden zijn net zoals de acupunten ook verbonden met de diverse weefsels en organen. Dit zijn de reflectie en projectie gebieden.

In onze shop kan je diverse schrapers vinden die je kan gebruiken bij het behandelen van acupunten.
Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een Gua Sha schraper dan kan je hier klikken.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

31 Comments

Comments are closed.

ideal bancontact paypal apple pay klarna