crop unrecognizable plump woman demonstrating fat on belly

Doordat obesitas het gevolg is van een langdurige overbelasting van cellen en er vaak ook al achteruitgang is in het functioneren van het lichaam, zal obesitas niet gemakkelijk te verhelpen zijn. Het probleem is niet zo zeer het dik zijn. Dit is eerder een gevolg van obesitas. Het probleem van obesitas is dat er een te hoog gehalte aan lipiden in het lichaam aanwezig zijn. Deze lipiden worden als afvalstoffen/gifstoffen in het lichaam opgeslagen. Het is dus van belang om deze afvalstoffen uit het lichaam te verdrijven.

Hoe kan je van obesitas genezen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Dit kan je doen met verschillende methodes namelijk:

 • Diëten: wanneer je minder voedsel binnen krijgt dan zal je lichaam energie uit vet moeten halen. Indien je dit heel intens doet dan kan het zijn dat er teveel gifstoffen vrij komen uit het vet. Deze zullen gaan circuleren door het lichaam samen met de Qi en het bloed. Teveel gifstoffen in de bloedbaan kunnen er voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt of ergere klachten. Crash diëten zijn dan ook geen oplossing. Kies liever voor een dieet wat je langer vol kan houden en ook echt een levensstijl kan worden.
 • Gua Sha: dit is een van de veiligste en meest effectieve manieren om gifstoffen uit het lichaam te verdrijven. Het bevordert de stofwisseling en bevordert de afvoering van afvalstoffen uit het lichaam.
 • Andere methodes uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) zoals Tuina massage, cupping, moxa, acupunctuur of acupressuur.

Voordelen aan Gua Sha om obesitas te behandelen

Het voordeel aan Gua Sha is dat ook andere zaken aanpakt behalve het uitdrijven van afvalstoffen. Gua Sha heeft de volgende voordelen:

 • De disbalans van yin en yang wordt hersteld: door het schrapen van diverse acupunten op de Meridianen zorg je ervoor dat yin en yang weer in evenwicht komt. Wanneer yin en yang in evenwicht komt zal het metabolisme ook meer in balans geraken.
 • Doordat je direct de huid stimuleert met een schraper versnel je de vetverbranding van dat lichaamsoppervlak. Je kan dus heel gericht te werk gaan.

Heb je nog geen Gua Sha schraper? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hebben ze in allerlei soorten en maten. Je kan hier meer lezen over de diverse soorten materialen die worden gebruikt bij de Gua Sha methode.

Acupunten om obesitas te behandelen

De volgende acupunten kan je met de Gua Sha methode behandelen om obesitas terug te draaien of om obesitas te voorkomen:

 • Shensu punt (BL23): 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van Lumbale 2, ter hoogte van het deukje boven de bekken. Je schraapt dit punt van boven naar beneden. Je gaat net zo lang door totdat de plek rood wordt. Het gemakkelijkste is om hiervoor de lange zijde van een schraper te gebruiken.
 • Danzhong punt (CV17): In het midden van de borst, ter hoogte van de twee tepels. Het gemakkelijkste is om dit punt met een hoek van de u-vormige schraper te schrapen. Je schraapt van boven naar beneden.
 • Zhongwan punt (CV12): dit punt bevindt zich op 4 duimbreedtes boven de navel. Het gemakkelijkste is om dit punt weer te schrapen met de lange zijde van een schraper. Je doet dit weer van boven naar beneden . Je schraapt dit gebied ongeveer 30 keer.
 • Tianshu punt (ST25): Het tianshu punt zit opgeveer 2 duimbreedtes horizontaal van de navel af (naar beide zijden). Je behandelt dit punt het zelfde als het Zhongwan punt.
 • Guanyuan punt (CV4): dit punt bevindt zich ongeveer 3 duimbreedtes onder de navel. Ook dit punt schraap je met de lange zijde van de schraper. Je gaat net zolang door totdat de huid rood wordt.
 • Sanyinjiao punt (SP6): dit punt bevindt zich aan de achterkant van het scheenbeen. 3 duimbreedtes boven de enkel. Je schraapt dit punt met redelijk harde druk, ongeveer 30 keer. De huid zal niet altijd rood kleuren bij dit punt. Dat hoeft ook niet om resultaat te bereiken.
 • Zusanli punt (ST36): Ongeveer 3 duimbreedtes onder de knie, op de buitenzijde van het scheenbeen. Dit punt behandel je hetzelfde als het Sanyinjiao punt.
 • Fenglong punt (ST40): Dit punt bevindt zich op 8 duimbreedtes boven de enkel.

Naast deze acupunten kan je ook het gebied rondom de navel schrapen. Een aantal punten zoals het Zhongwan punt, Tianshu punt en het Guanyan punt neem je dan automatisch al mee met het behandelen van dit gebied.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan bovenstaande acupunten ook behandelen wanneer je nog geen obesitas hebt. Het kan je helpen om te voorkomen dat je in de toekomst obesitas zal krijgen doordat het je helpt om tijdig afvalstoffen en gifstoffen te verdrijven uit het lichaam.

Naast obesitas zijn er ook nog een aantal andere kenmerken dat er zich teveel afvalstoffen in het lichaam bevinden. Daar kan je hier meer over lezen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna