person holding grater

De preventieve Gua Sha zelfmassage

Je kan een preventieve Gua Sha massage bij jezelf uitvoeren. Over het algemeen gebruik je dan een wat dikkere schraper en schraap je met lichte druk (niet zoals de schraper in de foto natuurlijk!). Bij deze behandeling heb je geen olie nodig en zal er geen Sha ontstaan. Dit komt doordat je met relatief lichte druk werkt ten opzichte van de therapeut die een middelmatige tot harde druk toepast. Toch heeft ook een preventieve zelfmassage een positief effect op de Qi-stroom in ons lichaam. Je kan er ook voor kiezen om met de schraper over de kleding heen te schrapen, hierbij moet je wel een iets hardere druk toepassen. Je weet dat je genoeg druk toepast wanneer je de schraper duidelijk door de kleding heen voelt.

Hoe werkt een preventieve Gua Sha zelfmassage?

Over het algemeen schraap je bij een preventieve zelfmassage van boven naar beneden en van het midden (mediaal) naar de buitenkant (lateraal). Je deelt ieder stuk op in delen van ongeveer 20 tot 40 centimeter. Je schraapt vervolgens ieder deel 10 tot 15 keer. Bij het schrapen houdt je de schaper in een hoek van 45 tot 60 graden ten opzichte van het vlak wat je schraapt. Mocht je ergens last hebben dan kan je deze punten extra behandelen. Dit wordt in de video hieronder goed uitgelegd.

Een preventieve Gua Sha zelfmassage kan je dagelijks toepassen. Het beste moment hiervoor is wanneer je net wakker bent.


In deze video legt Sinyoung Cohan duidelijk uit hoe je zelf een preventieve Gua Sha zelfmassage kan toepassen. De video is erg lang maar wel erg volledig. Uiteraard hoef je niet alle punten toe te passen zoals in deze video wordt gedaan. Wanneer je pijn hebt kan het wel erg fijn zijn om op de pijnplek meerdere punten toe te passen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna