woman in white robe holding white ceramic mug

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) is de huid nauw verbonden met de inwendige organen en met de kanalen waardoor bloed en Qi stromen. Indien alle organen naar behoren werken en alle bloed en Qi-stromen in het lichaam zijn vitaal dan zou onze huid er jong en glanzend uit moeten zien. Indien er ergens een probleem voordoet dan zal dit zich manifesteren op de huid in bijv. sproeten, pigmentvlekken of andere huidproblemen. Met name een zwakte in de longen en de nieren wordt geassocieerd met deze verschijnselen.

Huidproblemen zijn een uiting van een disbalans

Deze manifestatie wilt duidelijk maken dat er een disbalans is in de Qi en bloed stromen en dat het metabolisme niet naar behoren werkt. De meeste mensen, en dan met name de vrouwen, zullen eerder geneigd zijn om een crème te kopen en het probleem op deze manier op te lossen, echter werkt dit veelal niet. De crèmes maken de huid alleen maar kwetsbaarder in plaats van dat ze goed doen. Om dit probleem op te lossen is het belangrijk om de oorzaak van deze manifestatie aan te pakken en niet de manifestatie zelf te bestrijden.

Hoe kom je aan pigmentvlekken of andere vlekken op de huid?

De oorzaak van sproeten, pigmentvlekken of andere huidproblemen is meestal te wijten aan:

  • Het metabolisme werkt niet naar behoren. Als het metabolisme te veel is vertraagd dan kan de melanine niet goed genoeg worden afgevoerd. Het metabolisme moet dus weer op gang worden gebracht;
  • Een onevenwichtige endocriene werking als gevolg van te veel stress of een onregelmatige dagelijkse routine. Endocriene betekend inwendige afscheiding, hiermee wordt bedoeld dat hormonen die afgescheiden worden in de bloedbaan uit balans zijn. Dit heeft als gevolg dat er te veel melanine wordt afgescheiden. Net zoals bij de eerste oorzaak is er een teveel aan melanine, echter is de onderliggende reden anders. Dit kan je verbeteren door meer routine aan te brengen in het dagelijks leven of door middel van meditatie om de stress te verminderen.
  • Zonschade. Zoals al uit meerdere onderzoeken is gebleken is het blootstellen van de huid aan te veel zon schadelijk voor de huid. Dit kan ervoor zorgen dat het aantal sproeten en pigmentvlekken zullen toenemen. Het enige wat je hier aan zou kunnen doen is je huid minder bloot stellen aan de zon door een zonnebrandcrème te gebruiken, het dragen van een hoed/pet, op de uren waarop de zon het sterkst schijnt, niet in de zon gaan zitten.
  • Te veel aan kou en vocht. Kou en vocht hebben beide een negatieve invloed op de circulatie van de bloed en Qi-stromen in ons lichaam, ze raken geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat het metabolisme ook wordt geblokkeerd waardoor we te veel afvalstoffen in ons lichaam houden. Dit leidt er toe dat ook melanine wordt opgestapeld in ons lichaam wat zich weer uit in de vorm van sproeten en pigmentvlekken. De simpelste oplossing is te vertrekken naar een klimaat waar het lekker warm is en niet vochtig, echter is dit niet voor iedereen weggelegd. We zullen het moeten doen met het klimaat hier in Nederland. Wat we wel kunnen doen is ons in ieder geval warm aan te kleden in de winter waardoor we minder last hebben van kou en vocht.

Lees hier wat je kan doen om huidproblemen zoals sproeten en pigmentvlekken te verhelpen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna