food healthy wood nature

Er zijn diverse schraapmethodes die je kan toepassen bij een Gua Sha behandeling. De technieken zijn onder te verdelen in versterkende en reducerende methodes. De reducerende methodes worden met name toegepast bij mensen die een stevige lichaamsbouw hebben en bij mensen waarbij de elementen excessief aanwezig zijn. Versterkende methodes worden met name toegepast bij mensen die al wat ouder zijn en zwakker zijn. Over het algemeen zijn de reducerende methodes wat sneller en wordt er meer kracht gebruikt dan bij de versterkende methodes. Wanneer je veel knobbeltjes en knopen tegenkomt tijdens het schrapen of je ervaart veel pijn dan is het handig om eerst de versterkende methodes toe te passen alvorens reducerende methodes toe te passen.

De 8 Gua Sha schraapmethodes

De verschillende Gua sha schraapmethodes zijn zijn:

 1. vlak schrapen: Deze methode pas je toe bij de gevoelige delen van het lichaam. Je houdt de schraper met zijn gehele oppervlak tegen de huid, vervolgens kantel je de schraper maximaal in een hoek van 15 graden van het huidoppervlak af. De duwkracht is groter dan de kracht die je gebruikt om de schraper te bewegen. Dit is een versterkende methode.
 2. Duwen en schrapen: je houdt de gua sha schraper in een hoek van niet meer dan 45 graden in de richting waarin je wilt schrapen. Je beweegt de schraper langzaam naar voren toe. De duwkracht is groter dan die bij vlak schrapen terwijl de snelheid lager is. Dit is een versterkende methode.
 3. Oppervlakkig schrapen: deze methode gebruik je voor de vlakke delen van het lichaam. Je gebruikt hierbij het lange gedeelte van de schraper. Je houdt de schraper in een hoek van 30 tot 60 graden van het lichaamsoppervlak af in de richting waarin je wilt schrapen. Je schraapt vervolgens totdat er Sha ontstaat. Dit zal gemiddeld 20 tot 40 keer zijn. Dit is een versterkende methode.
 4. Hoeken schrapen: deze methode kan je onderverdelen in:
  • Met één hoek schrapen: hierbij wordt de hoek van een u-vormige gua sha schraper gebruikt om het acupunt van oven naar beneden te schrapen. Je houdt de schraper in een hoek van 45 graden.
  • Met twee hoeken schrapen: deze methode wordt met name toegepast bij de wervelkolom. Je zorgt er hierbij voor dat de hoeken van de u-vormige gua sha schraper beide naast de wervelkolom vallen. De groef van de schraper bevind zich waar de wervelkolom zich bevindt. Je schraapt vervolgens in een hoek van 45 graden van boven naar beneden.
 5. Hoek kneden: Je houdt de hoek van de gua sha schraper tegen het acupunt aan wat je wilt behandelen. Vervolgens draai je rondjes met de hoek zonder de schraper over het huidoppervlak te bewegen.
 6. Scherpe randen schrapen: deze methode is met name geschikt voor de reflectie punten op het hoofd. Je houdt de gua sha schraper in een hoek van 90 graden tegen het acupunt wat je wilt behandelen. Vervolgens schraap je met enige druk naar voren en naar achteren en van links naar rechts. Je behandeld op deze manier een gebied van max 2 tot 3 cm. Dit is een reducerende methode.
 7. Geconcentreerd schrapen: hierbij houdt je de gua sha schraper ook in een hoek van 90 graden tegen het acupunt aan wat je wilt behandelen. Vervolgens druk je de schraper verticaal naar beneden toe en voer je telkens iets meer kracht op. Vervolgens laat je de druk snel los. Deze methode wordt met name gebruikt bij acupunten zoals renzhong en xiyan. Dit is een reducerende methode.
 8. Persen en kneden: deze methode is net zoals hoek schrapen onder te verdelen in twee opties:
  • Plat persen en kneden: Je houdt één kant van de hoek van de gua sha schraper in een hoek van meer dan 20 graden ten opzichte van het te behandelen acupunt. Vervolgens druk je de schraper tegen het acupunt en kneed je het punt voorzichtig op een cirkelvormige manier. Je hanteert deze methode met name bij gebieden waar het schrapen pijn doet en bij punten zoals het Zusanli punt, Neiguan punt en het Hegu punt.
  • Verticaal persen en kneden: Je houdt de verticale zijde van de gua sha schraper in een hoek van 90 graden, vervolgens pers je de schraper tegen de huid aan het kneed het acupunt op dezelfde manier als bij het plat persen en kneden. Je hanteert deze methode met name bij botnaden.

Veel pijn tijdens een gua sha behandeling

Ervaar je veel pijn tijdens het schrapen? Je kan dit verminderen door op de volgende punten te letten:

 • Hoe groter de hoek, hoe pijnlijker de behandeling. Met name hoeken groter dan 45 graden zijn zeer pijnlijk. Mocht je erg gevoelig zijn voor pijn probeer dan in een hoek van 15 graden te werken. Op dit punt zal de pijn het minst zijn.
 • Hoe kleiner het te behandelen oppervlak, hoe pijnlijker de behandeling. Door het te behandelen oppervlak te vergroten zal de pijn verminderen.

Pijn is vaak ook een teken dat er iets niet goed zit. Het zou handig kunnen zijn om eens een therapeutische gua sha massage te laten uitvoeren door een professional. De behandelaar kan je dan ook direct vertellen wat de pijn betekend. Dit is namelijk verschillend per plek waar de pijn wordt ervaren. Lees hier alvast waar je op moet letten wanneer je een behandelaar gaat bezoeken.

Zelfmassage

Wil je liever zelf aan de slag gaan? Je kan ook een gua sha behandeling aan jezelf geven, dit wordt een preventieve Gua Sha zelfmassage genoemd. In dezevideo wordt door Sinyoung Cohan uitgelegd hoe dat precies werkt.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna