faceless woman practicing yoga on pier against lake

Als je bij een Gua Sha therapeut komt zal waarschijnlijk als eerst de rug worden gemasseerd. Vervolgens wordt de Gua Sha massage afgesloten met de nek en de schouders. De rug wordt meestal in de zittende positie behandeld. In een zittende positie zijn onze spieren nog lichtelijk aangespannen wat ten goede komt aan de Gua Sha massage.

Hoe werkt een Gua Sha massage voor de rug?

De Gua Sha therapeut begint de behandeling bovenaan de rug. Vanaf het midden van de rug (mediale zijde) zal naar de buitenkant (de laterale zijde) van het lichaam worden geschraapt in ongeveer 3 gelijke vlakken. Elk vlak wordt ongeveer 15 keer geschraapt met een medium druk. Het schrapen mag absoluut geen pijn doen. Nadat alle drie de vlakken zijn behandeld worden de drie vlakken daaronder behandeld totdat de therapeut een kant van de rug volledig heeft gedaan. Vervolgens wordt de andere helft van de rug op dezelfde manier aangepakt.

De reden waarom de meeste therapeuten kiezen voor een behandeling van de rug is vanwege de meridianen die zich op de rug bevinden. Tevens bevinden zich hier de reflexzones van de diverse organen en het centraal zenuwstelsel.

Andere behandelingen zijn bijvoorbeeld:

Meridianen, reflexzones en het centraal zenuwstelsel

De meridianen zijn lijnen die door ons hele lichaam lopen. Deze lijnen zijn de energiebanen waardoor de Qi stroomt en die onze organen met elkaar verbindt. In totaal zijn er 12 hoofd meridianen. Deze meridianen zijn erg belangrijk in de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). In de Thaise geneeskunst, de Japanse geneeskunst en de Ayurveda komen vergelijkbare energielijnen voor. Deze lijnen dienen vrij te blijven van blokkades zodat onze Qi vrij kan stromen. Met Gua Sha kunnen we de blokkades die zich op deze meridianen bevinden verminderen of zelfs helemaal weghalen. De meridianen die we behandelen bij een Gua Sha behandeling van de rug zijn de blaasmeridiaan en de gouverneursmeridiaan, ook wel gouverneursvat of Du Mai genoemd. De gouverneursmeridiaan is een extra buitengewone meridiaan en is onderdeel van de acht vaten.

De reflexzones op onze rug staan net zoals de meridianen ook in verband met de organen. Wellicht heb je weleens gehoord van de reflex zones op de voet? Hier zijn ook weer aparte therapieën voor beschikbaar. Over het algemeen zijn de reflexzones op de voet wat meer bekend dan de rug maar ze bevinden zich dus ook op de rug. De reflexzones hebben met name een ondersteunende functie voor de therapeut. De therapeut kan namelijk aan de hand van de verschenen Sha vaststellen bij welke organen de problemen zich bevinden.

Het centrale zenuwstelsel is de neurologische verbinding tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Deze bevindt zich in de wervelkolom. Het is dus van groot belang dat het centrale zenuwstelsel vrij is van blokkades om problemen te voorkomen.

Vaak wordt een Gua Sha massage van de rug afgesloten met de nek en schouders.Indien je echt last hebt van schouderproblemen, schraap dan van de nek naar de schouderblad en herhaal dit ook aan de andere kant. Dit zijn gebieden waar het vaak vastzit. Een Gua Sha massage kan ook helpen om de spieren te laten ontspannen.


In deze video laat Jeremy Scott goed zien wat een Gua Sha massage voor de rug met jouw lichaam kan doen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna