food wood dawn coffee

De Gua Sha gezichtsmassage is waarschijnlijk de meest bekende vorm van Gua Sha. Op het internet kan je allerlei filmpjes vinden hoe je door middel van Gua Sha gezichtsmassage het gezicht jong kan houden. Deze massage is vrij eenvoudig om bij jezelf uit te voeren terwijl je een tutorial aanzet. We hebben er al twee voor je opgezocht die je hieronder kan bekijken.

Doel van de Gua Sha gezichtsbehandeling

Over het algemeen is de gezichtsmassage een vrij zachte behandeling met het voornaamste doel om schoonheid te bevorderen. De Gua Sha gezichtsmassage bestaat uit strijkingen en het toepassen van druk op de acupunten op de meridianen in het gezicht. Over het algemeen schraap je altijd van binnen naar buiten.

Voordelen van de Gua Sha gezichtsmassage

De positieve effecten van een Gua Sha gezichtsmassage zijn:

 • Het heeft een positieve invloed op onze gezondheid.
 • Het werkt tegen klachten zoals hoofdpijn, migraine, oogklachten, chronische bijholteontstekingen, gezichtsverlammingen en aangezichtspijnen.
 • Het werkt tegen verschillende huidklachten zoals puistjes, droge of onzuivere huid, couperose en rosacea.
 • De doorbloeding wordt beter waardoor je een natuurlijke blos creëert.
 • Het verouderingsproces van het gezicht vertraagd.
 • Het bevordert de collageenproductie. Collageen is een eiwit in bindweefsel wat rimpels voorkomt en stevigheid geeft aan de huid.
 • Afvalstoffen worden beter afgevoerd.
 • Het werkt zeer ontspannend.
 • De huid van het gezicht is beter bestand tegen weersinvloeden en andere invloeden van buitenaf.


Toepassing van de Gua Sha gezichtsrollers door Sinyoung Cohan.

Gua Sha hoofdmassage

Het hoofd masseren met Gua Sha schrapers is ook erg ontspannend. Het is heerlijk om zelf te doen voor het slapengaan maar het is ook erg fijn om het een ander te laten doen. Dit heeft toch vaak een meer ontspannend effect dan het zelf doen. Bij de hoofdmassage gebruik je de twee punten van de u-vormige schraper. Je kan ook de kam gebruiken die nog meer punten heeft dan de u-vormige schraper. Met deze punten voer je acupunten uit op het hoofd. Je houdt de schraper in een loodrechte hoek en doet dit verscheidene keren per punt, dit wordt de scherpe randen schraapmethode genoemd en is één van de acht schraapmethodes. Doordat je de doorbloeding op deze plekken stimuleert is het een goede methode om in te zetten tegen problemen met de haargroei. Doorbloeding is namelijk vaak de oorzaak van dit soort problemen. De hoofdbehandeling kan ook worden toegepast bij kale plekjes op de hoofdhuid (Alopecia areata). Daarnaast kan je de op Vanwege de rustgevende werking van de hoofdbehandeling is het ook een goede methode om in te zetten bij klachten door ADHD en autisme.

Een therapeut zou aan de hand van de verhardingen en verdikkingen op het hoofd kunnen herleiden waar de problemen in het lichaam zich bevinden. Op het hoofd zitten namelijk ook een aantal reflexzones zoals bij de rug en de voeten.


Toepassing van de gua sha schraper bij de gezicht en hoofd massage. Video is gemaakt door Sinyoung Cohan.

Acupunten op het hoofd

Over het algemeen schraap je de acupunten op het hoofd met de oppervlakkig schrapen methode. Je doet dit ongeveer 30 keer per punt totdat de hoofdhuid warm aan begint te voelen. De volgende acupunten zijn interessant om mee te nemen bij de Gua Sha hoofdbehandeling:

 • Taiyang punt (EX-HN-5): in de depressie van het tempelgebied, ongeveer 1 duimbreedte vanaf het middelpunt van het laterale einde van de wenkbrauw en de laterale buitenzijde van de Canthus. Het Taiyang punt bevindt zich niet net zoals de rest van de acupunten op een meridiaan. Je schraapt dit punt door met de hoek van een u-vormige schraper van voor naar achter of van boven naar beneden te schrapen.Het Taiyang punt wordt gebruikt om wind en warmte te verwijderen, pijn te verlichten, de ogen te koelen en te zuiveren. Met name bij klachten zoals hoofdpijn, kiespijn, duizeligheid, roodheid en bij zwelling van het oog is het handig om dit acupunt te stimuleren.
 • Touwei punt (ST8): dit punt bevind zich aan beide zijdes van het hoofd op 5 duimbreedtes boven de haarlijn op de hoek van het voorhoofd en op ongeveer 4,5 duimbreedte lateraal ten opzichte van het midden van het hoofd. Je schraapt dit punt bij klachten zoals hoofdpijn, wazig zicht en duizeligheid.
 • Baihui punt (GV20): het hoogste punt van het schedeldak wanneer je het hoofd buigt. Je kan het punt ook vinden door met je vinger vanaf het bovenste puntje van de oren een lijn recht omhoog te trekken. Je schraapt dit punt bij hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk vanwege een teveel aan Yang energie in het bovenste gedeelte van het lichaam.

Materialen voor het toepassen van de Gua Sha gezichtsmassage

Bij een gezicht- of hoofd massage kan je het beste gebruik maken van schrapers die zijn gemaakt van rozekwarts of jade. De effecten van deze mineraalgesteente zijn erg zacht en fijn voor het gezicht. Je kan hier meer over lezen in de blog over de verschillende materialen die worden gebruikt in een Gua Sha massage of in de blogs over de edelstenen. Verder kan je gebruik maken van een Gua Sha gezichtsroller voor het uitvoeren van de Gua Sha gezichtsmassage.

Andere Gua Sha behandelingen

Naast de Gua Sha gezicht en hoofd behandeling heb je ook nog Gua Sha behandelingen voor de rest van het lichaam. Deze behandelingen hebben we in de respectievelijke blogs uitgewerkt.

Andere behandelingen zijn bijvoorbeeld:

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna