woman in white and blue checkered dress shirt holding her face

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) zijn alle organen verbonden met ,meridianen. Deze meridianen lopen door ons hele lichaam. Door het stimuleren van acupunten kunnen we afvalstoffen uit de corresponderende organen verdrijven en daarmee huidproblemen verhelpen. We kunnen de acupunten stimuleren middels:

 • Acupunctuur;
 • Gua Sha massage;
 • Moxa therapie;
 • Tui Na massage

Welke acupunten moet je stimuleren bij huidproblemen?

Hieronder is beschreven welke acupunten je zou moeten stimuleren om huidproblemen te verminderen.

 • Feishu punt (Bl13): Feishu betekent transport van de Long en bevindt zich op de rug. Om precies te zijn 1,5 duimbreedte naast de derde borstwervel aan de binnenkant van het schouderblad. Dit punt helpt ook erg goed bij veel hoesten.
 • Ganshu punt (Bl18): Ganshu betekent transport van de Lever en bevindt zich ook op de rug. Om precies te zijn 1,5 duimbreedte van de negende thoracale wervel, aan de binnenkant van het schouderblad. Dit punt helpt om gestagneerde Qi weer in beweging te brengen. Kan helpen bij een hoge bloeddruk (afhankelijk van de oorzaak).
 • Shenshu punt (Bl23): Shen Shu betekent transport van de Nier en ook dit punt bevind zich op de rug. Om precies te zijn 1,5 duimbreedte van de tweede lenden wervel. Alle punten op de rug bevinden zich dus op dezelfde verticale lijn. Dit punt heeft als voordeel dat het ook de onderrug versterkt.

Huidproblemen zelf behandelen met Gua Sha

Je kan voor behandeling van huidproblemen naar een TCM therapeut gaan maar je kan dit soort problemen ook heel goed zelf verhelpen. Hieronder is omschreven hoe je huidproblemen met Gua Sha zelf kan behandelen. Gebruik wel altijd een creme of een olie bij de behandeling van het gezicht. De punten op de rug kan je helaas niet zelf doen maar je zou het je partner of een vriend kunnen vragen.

 • Het voorhoofd: je schraapt dit gebied met een Gua Sha schraper of je rolt er over heen met een Gua Sha roller. Je doet dit van beneden naar boven. Wanneer je een Gua Sha schraper gebruikt dan gebruik je hiervoor de lange rechte zijde.
 • De omgeving rond de ogen: met name tussen de ogen is een interessant stuk om te behandelen gezien dit gedeelte ook de longen stimuleert. Je behandelt dit gebied vanaf de neus naar buiten toe. Het gemakkelijkste behandel je dit gebied met een Gua Sha roller.
 • De wangen: ook dit gebied behandel je met een Gua Sha schraper of roller van binnen naar buiten toe. Net zoals bij het voorhoofd gebruik je hiervoor de rechte lange zijde van een Gua Sha schraper.
 • De omgeving rond de lippen: ook hier werk je weer van het midden naar buiten toe. Je volgt hierbij de vorm van de kaak licht omhoog.
 • De neus: Met name de buitenzijde van de neusgaten zijn interessant om te behandelen, dit gedeelte stimuleert namelijk ook de nieren. Je beweegt de Gua Sha schraper of roller van boven naar beneden.
 • De onderkaak: hier ga je weer van het midden naar buiten toe werken. Dit gebied behandel je het gemakkelijkste met een hartvormige schraper. Je kan de twee punten precies om de kaak heen leggen en dan naar buiten toe bewegen.
 • Feishu punt (Bl13): Dit punt behandel je van boven naar beneden.
 • Ganshu punt (Bl18): Ook dit punt behandel je van boven naar beneden.
 • Shenshu point (Bl23): Net zoals de vorige twee punten behandel je deze punten van boven naar beneden.

Je gaat net zolang door met het schrapen van de gebieden en acupunten totdat de huid lichtelijk warm begint te worden. Het kan zelfs lichtelijk rood worden maar dat trekt vanzelf weer weg.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Wil je weten wat de andere manifestaties zijn van teveel afvalstoffen in het lichaam? Lees dan de blog: 8 uitingen/manifestaties van te veel afvalstoffen in het lichaam

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna