food wood coffee cup

Gebitsproblemen zijn de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem

Er zijn verschillende manieren om van een slechte adem of lichaamsgeur af te komen. Het belangrijkste is dat je als eerst de reden gaat achterhalen waardoor deze geur is ontstaan. Het is handig om voordat je gaat beginnen met achterhalen waar het probleem vandaan komt om eerst uit te sluiten dat de nare geur uit de mond niet door het gebit wordt veroorzaakt. Het zou kunnen dat er etensresten blijven hangen tussen tanden en kiezen. Wanneer dit eten gaat fermenteren komt er een nare geur vanaf. Ook tandvleesontsteking kan een nare mondgeur veroorzaken. De tandarts kan je bij beide problemen helpen. Doordat deze oplossing het meest voor de hand ligt is het belangrijk dat je dit eerst uitsluit voordat je verder gaat zoeken.

Andere oorzaken van een slechte adem of lichaamsgeur

Indien de nare geur niet wordt veroorzaakt door het gebit ga je pas de andere opties af. Stel je eet te veel heet gekruid voedsel, dan stop je hiermee of verminder je het in ieder geval drastisch voordat je overgaat op andere methodes om van een slechte geur af te komen. Als je dit niet doet dan zal de geur blijven terug komen. In de blog: Slechte adem of een nare lichaamsgeur; staan nog een aantal andere oorzaken genoemd van een slechte adem of nare lichaamsgeur.

Verdrijven van afvalstoffen middels het stimuleren van acupunten

Wanneer je de reden hebt achterhaalt en hebt geëlimineerd kan je beginnen met het verdrijven van de afvalstoffen uit het bloed, de darmwanden en de andere organen. Hierdoor kunnen de darm- en maagfuncties weer herstellen. Voedselresten zullen beter worden verteerd doordat de maag en het darmkanaal weer optimaal functioneren. De vervelende geur zal hierna vanzelf verdwijnen.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) zijn alle organen verbonden met meridianen. Deze meridianen lopen door ons hele lichaam. Door het stimuleren van acupunten op deze meridianen kunnen we afvalstoffen uit de corresponderende organen verdrijven. We kunnen de acupunten stimuleren middels:

 • Tui Na massage
 • Moxa terapie
 • Acupunctuur
 • Gua Sha massage

Teveel interne hitte als oorzaak van een slechte adem

Volgens de TCM wordt een slechte adem vaak veroorzaakt door interne hitte in het hart en in de milt. Wanneer de hitte zich lange tijd ophoopt in het hartbeschermermeridiaan dan kan dit schade brengen aan de kanalen waardoor het bloed stroomt.

Bij een zwakte in de milt zal er damp omhoog rijzen wat leidt tot hitte in de keel, mond en tong. Dit zorgt weer voor een slechte adem.

In beide gevallen is het belangrijk om op de onderstaande punten te letten om de hitte te verminderen:

 • Verse groente en fruit verminderen de interne hitte.
 • Grove vezels die je kan vinden in bijvoorbeeld donker roggebrood of grof volkoren brood verminderen interne hitte.
 • Het drinken van voldoende water vermindert de interne hitte.
 • Het dagelijks drinken van een kopje osmanthus thee kan helpen om infecties tegen te gaan die worden veroorzaakt door interne hitte.
 • Vermijd pittig eten of voedsel zoals knoflook en uien. Deze producten verergeren de interne hitte.
 • Alcohol en tabak verergeren de interne hitte.

Zelf acupunten behandelen met Gua Sha om van een slechte adem af te komen

Hieronder is beschreven welke acupunten je met Gua Sha kan stimuleren om van een slechte adem of lichaamsgeur af te komen. Veel van deze punten zijn gemakkelijk zelf te behandelen met een gua sha schrapers.

 • Daling punt (PC7): Dit punt bevindt zich in het midden van de pols plooi tussen twee pezen. Gebruik de punten van de u-vormige schraper en schraap, druk en kneed dit punt net zolang totdat je lichtelijke pijn of zwelling voelt.
 • Laogong punt (PC8): Dit punt kan je benaderen door je vingers naar binnen toe te buigen. Het punt waar je middelvinger de palm raakt is het Laogong punt. Je behandelt dit punt hetzelfde als het Daling punt. Het Laogong punt is iets koelender dan het Daling punt wanneer de inwendige hitte wordt veroorzaakt vanwege tekorten.
 • Zusanli punt (ST36): Het Zusanli punt ligt 3 duimbreedtes onder de knie aan de buitenzijde van het scheenbeen. Dit punt helpt om de Qi te stimuleren wat op zijn beurt de organen stimuleert. Het helpt ook bij het tegengaan van oedeemvorming.
 • Neiting punt (ST44): Dit punt bevindt zich tussen de tweede en 2e en 3e middenvoetsbeentje tegen het web van de voet aan. Zowel het Zusanli punt als het Neiting punt kan je aan beide zijde van het lichaam behandelen. Ook deze twee punten behandel je het beste met één van de twee punten van een u-vormige schraper. Net zoals bij de andere punten behandel je beide totdat het lichtelijk pijn gaat aanvoelen of je een zwelling begint te voelen.

Naast een slechte adem ook last van acne?

Indien je ook last hebt van acne dan kan je het beste de volgende punten stimuleren:

 • Pishu punt (BL 20): transport van de Milt. Dit punt helpt bij het elimineren van damp en slijm en voedt het bloed. Je benaderd dit punt als volgt: ongeveer 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van de 11e thoracale wervel.
 • Weishu Punt (BL 21): transport van de Maag. Dit punt is tevens erg effectief bij buikpijn. Het reguleert de Qi in de maag, transformeert damp en elimineert voedsel stagnatie. Je benaderdt dit punt als volgt: ongeveer 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van de 12e thoracale wervel.
 • Dachangshu punt (Bl25): transport van de Dikke Darm. Dit punt bevind zich op de rug, om precies te zijn 1,5 duimbreedte van de vierde lendenwervel. Je schraapt dit punt van boven naar beneden.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Wil je weten wat de andere manifestaties zijn van teveel afvalstoffen in het lichaam? Lees dan de blog: 8 uitingen/manifestaties van te veel afvalstoffen in het lichaam

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna