assorted sliced fruits in white ceramic bowl

Hyperlipidemie is vaak een gevolg van een langdurig verkeerde levensstijl. Je kan dan ook niet verwachten dat het probleem met een wonderpil is op te lossen. Gelukkig kan je veel zelf doen om klachten bij hyperlipidemie te verminderen. Gedane schade is vaak niet omkeerbaar het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk iets te doen.

Voeding om klachten bij hyperlipidemie te verminderen

Het is belangrijk om je levensstijl aan te passen. Sommige voeding verhogen de zuurheid van en vet in ons bloed en sommige voedingsmiddelen helpen juist om de zuurheid van en vet in ons bloed te verlagen.

Voeding wat je beter kan mijden bij een teveel aan bloedvet:

 • Vlees zoals rundvlees en varken;
 • Andere voedingsmiddelen met een hoge cholesterol waarde;
 • Pittig voedsel;
 • Olieachtige producten;
 • Zoetigheid;
 • Frisdranken.

Voeding wat je juist wel moet eten om klachten bij hyperlipidemie te verminderen:

 • Fruit;
 • Groenten;
 • Bonen;
 • Peulvruchten;
 • Granen
 • Vis (wekelijks)

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te variëren in voeding en om voldoende water te drinken. Water is erg belangrijk bij het afvoeren van afvalstoffen.

Sporten om klachten bij hyperlipidemie te verminderen

Bewegen is erg belangrijk wanneer je last hebt van hyperlipidemie. Echter kan je vaak niet te hard van start gaan. Met name als je ook last hebt van een hoge bloeddruk, diabetes, Obesitas of coronaire hartziekten dien je goed op te blijven letten.
In dit geval kan je beter sporten doen zoals wandelen op redelijk tempo of andere laagdrempelige vormen van bewegen zoals Chi Gong of Yoga. Andere vormen van sport kunnen als te heftig worden ervaren waardoor je juist de kans op een hartaanval vergroot. Ook kan erg intensief sporten de bloeddruk tijdelijk verhogen wat tot complicaties kan leiden die je liever wilt voorkomen. Op de lange termijn verlaagt sporten juist de bloeddruk en zal het helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en het zuiveren van het bloed.

Het is verstandig om dagelijks 3 tot 5 km per dag te wandelen op een redelijk hoog tempo. Hoe snel je precies zou moeten wandelen is afhankelijk van jouw eigen fysieke gesteldheid. Wanneer de conditie is toegenomen kan je steeds meer uitdagingen toevoegen zoals het wandelen op een helling, denk hierbij bijvoorbeeld aan het duingebied in het westen van het land.

Chi Gong is een bewegingsleer ontstaan in China. Middels het uitvoeren van diverse posities train je zowel de spieren als de pezen van het lichaam. Daarnaast is het ook een vorm van meditatie. Chi gong kan je op jouw eigen niveau doen. Iedere keer probeer je jezelf weer te verbeteren. Je kan op youtube diverse filmpjes vinden zodat je thuis mee kunt doen maar je kan ook een leraar zoeken in de buurt.

Gua sha en andere lichaamswerk methodes bij hyperlipidemie

Gua Sha, een methode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM), is een goede ondersteunende methode om het bloedvet te verminderen. Samen met het aanpassen van de levensstijl kan je goede resultaten bereiken. In de blog “Hoe kan je met Gua Sha bloedvet verminderen” kan je lezen hoe je zelf Gua Sha kan toepassen bij hyperlipidemie.

Om het effect van Gua Sha te versterken kan je een drankje voorbereiden wat je dagelijks zou moeten innemen. Je snijdt drie uien in acht gelijke stukken en stopt deze in een glazen fles met 750ml druivenwijn. Je sluit de fles en stopt hem op een coole, droge plek voor de komende 7 dagen. Na 7 dagen filter je de vloeistof eruit en stopt deze in een andere fles. Vervolgens stop je de nieuwe fles in de koelkast. Elke dag neem je 20 tot 50 mm. Op de lange termijn kan dit drankje ervoor zorgen dat het bloed minder vet wordt en dat de bloedvaten zachter worden.

Andere vormen van lichaamswerk die kunnen ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen zijn:

 • Cupping: een andere methode uit de TCM
 • Thais lichaamswerk: een verzameling van drukpunten en stretches om blokkades op te heffen en energie weer vrij te laten stromen. Wordt met kleding aan gegeven.
 • Thaise massage: wordt met olie gegeven. Met strijkingen over het lichaam wordt er gericht gewerkt om blokkades op te heffen zodat de energie weer vrij kan stromen. Vaak wordt deze vorm van massage als vrij hard ervaren. De massage wordt gecombineerd met stretches die ook bij Thais lichaamswerk voorkomen.
 • Thaise kruiden kompres: met een speciaal samengestelde kruiden kompres wordt er over de huid gemasseerd. De kruiden die worden gebruikt zijn afhankelijk van de klachten.
Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna