woman in white scrub suit wearing blue face mask

Gua Sha is een methode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) waarmee je met een schraper het bloed zuivert. Het is een effectieve methode om bloedvet te verminderen. Door het schrapen over de huid verwijder je afvalstoffen en andere substanties die zich tegen de bloedwanden hebben genesteld.

Aan de huidoppervlakte is de bloedcirculatie het langzaamst en zijn de bloedvaten het dunst. Hierdoor zijn de bloedvaten hier extra vatbaar voor een blokkade van de doorbloeding en Qi. Door middel van het schrapen proberen we deze blokkades op te heffen waardoor het bloed en Qi weer vrij kunnen stromen.

Gua sha gebruiken om de kwaliteit van bloed te meten

Behalve het zuiveren van het bloed kan je met Gua Sha ook de huidige kwaliteit van het bloed meten. De hoedanigheid van de Sha geeft namelijk aan wat de kwaliteit van het bloed is. Sha zijn de plekken die ontstaan na het toepassen van Gua Sha. Onderstaande tekenen zijn tekenen van teveel afvalstoffen in het lichaam.

 • Dik bloed: je hoeft maar kort te schrapen met weinig kracht en er verschijnt al Sha.
 • Plakkerig bloed: bij plakkerig bloed verschijnt de Sha pas nadat je lange tijd schraapt met grote kracht. Wanneer er vrijwel geen Sha verschijnt bij het schrapen dan is het bloed heel erg plakkerig.

Je kan dit nog testen door te cuppen, een andere tcm methode. Wanneer er na het cuppen zwarte puntjes ontstaan dan is dit ook een teken van erg plakkerig bloed.

Erg plakkerig bloed is een teken van hyperlipidemie(teveel aan bloedvet).

Gebieden die je dient te schrapen om bloedvet te verminderen:

De gebieden en acupunten die je kunt schrapen om bloedvet te minderen zijn afhankelijk van de symptomen die je hebt. Lees hier meer over de verschillende tekenen van teveel bloedvet.

Indien je ook last hebt van een van de volgende symptomen van teveel bloedvet dien je deze gebieden ook te schrapen.

Je zal zien dat sommige gebieden overeen komen met de gebieden bij hyperlipidemie.

Acupunten die je hoort te schrapen bij hyperlipidemie in het algemeen zijn:

 • Xinshu punt (BL15): Onder de vijfde borstwervel, aan de binnenkant van het schouderblad, ongeveer 1,5 duimbreedte van de ruggengraat af.
 • Geshu punt (BL17): 1,5 duimbreedte van de ruggengraat af, ter hoogte van de zevende borstwervel.
 • Pishu punt (BL20): transport van de Milt. Dit punt helpt bij het elimineren van damp en slijm en voedt het bloed. Je benaderd dit punt als volgt: ongeveer 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van de 11e thoracale wervel.
 • Shenshu punt (BL23): 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van Lumbale 2, ter hoogte van het deukje boven de bekken.
 • Zhongting punt (CV16): 1.6 duimbreedte onder het danzhong (CV17) punt.
 • Danzhong punt (CV17): In het midden van de borst, ter hoogte van de twee tepels.
 • Quchi punt (LI 11): dit punt bevindt zich op de dikke darm meridiaan. Je benaderd dit punt door de elleboog te buigen tot halverwege, het punt bevindt zich aan de buitenkant van de cubitale dwarsplooi.
 • Ximen punt (PC 4): 5 duimbreedtes boven de polsgewricht, tussen de twee pezen.
 • Neiguan punt (PC 6): tussen de twee pezen van de onderarm. Ongeveer twee duimbreedtes boven het polsgewricht, wanneer deze gebogen is.
 • Xuehai punt (SP 10): In een holte op ongeveer twee duimbreedtes afstand van de binnenste bovenhoek van de knieschijf wanneer de knie is gebogen.
 • Gongsun punt (SP4): in het gebied van de middenvoetsbeentjes, aan de voorste rand van het rode en witte vlees, tot aan de basis van het eerste middenvoetsbeentje.
 • Zusanli punt (ST 36): ): Dit punt bevindt zich op de maagmeridiaan, ongeveer 3 duimbreedtes onder de knie, op de buitenzijde van het scheenbeen. Dit punt helpt om de Qi te stimuleren.
 • Fenglong punt (ST40): Dit punt bevindt zich op 8 duimbreedtes boven de enkel en is net zoals het Zusanli punt een van de acupunten van de maagmeridiaan.

Om acupunten te benaderen is het handig om een kaart aan te schaffen waarop alle meridianen en de bijbehorende acupunten staan. Je kan deze kaarten ook gratis op het internet vinden, de een wat duidelijker dan de ander. Voor een globale benadering kan je ook onze meridiaan kaarten gebruiken of de interactieve meridiaan en acupunten kaart.

Nadat je het punt hebt opgezocht op de kaart benader je het verder met beschrijvingen die hierboven zijn beschreven. Zo hoef je niet direct alle anatomie termen te leren. Echter moeten we het wel zo beschrijven omdat we anders niet precies kunnen zijn in onze woorden.

Hoe schraap je de acupunten om bloedvet te verminderen?

 • Vanaf het Ximen punt (PC4) schraap je met de rechte zijde van een schraper naar het Neiguan punt (PC 6).
 • Het Xuehai punt (SP10) schraap je net zoals het Quchi punt (LI 11) ook met de rechte zijde van een schraper.
 • Het Zusanli punt (ST36), het Fenglong punt (ST40) en het Gongsun punt (SP4) dien je te kneden met de punt van een schraper.
 • Xinshu punt (BL15), Geshu punt (BL17), Pishu punt (BL20) en Shenshu punt (BL23) bevinden zich allemaal in dezelfde lijn. Je kan deze punten met de vlakke kant van een gua sha schraper schrapen. Je schraapt de punten van boven naar beneden. Deze punten hebben een overlappend gebied met de reflectiezones van het hart, de lever en de milt.
 • Danzhong punt (CV17) en Zhongting punt (CV16) bevinden zich ook boven elkaar. Je schraapt van het Danzhong punt (CV17) naar het Zhongting punt (CV16) toe. Je gebruikt hiervoor de hoek van een u-vormige schraper.

Reflectiezones om te schrapen bij hyperlipidemie:

Naast de acupunten kan je ook de reflectie zones schrapen van zowel het hart, de lever en de milt. Je kan deze reflectiezones als volgt vinden:

 • Op de rug: Je schraapt al deze reflectiegebieden van boven naar beneden met de vlakke zijde van een gua sha schraper.
  • Het hart: ter hoogte van het hart. Aan de linkerzijde van de rug
  • De milt: onder het reflectiegebied van het hart. Ook aan de linkerzijde.
  • De lever: Ongeveer tussen het reflectiegebied van het hart en de milt in, aan de rechterkant van de rug.
 • Op de buik: Je schraapt de reflectie zones van binnen naar buiten toe. Het gemakkelijkste is om hierbij de rechte zijde van een schraper te gebruiken. De reflectie gebieden op de buik zijn precies de tegenovergestelde zijde van de projectie zones op de rug.
 • Op de voet: de reflectiezones van het hart, de milt en de lever bevinden zich allemaal op de onderkant van de voeten. Het hart en de milt zitten op de rechtervoet, de breedte van de punten bevindt zich op de lijn tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het reflectiegebied van het hart bevindt zich boven de milt. De milt bevind zich ongeveer ter hoogte van het midden van de voet. Het reflectiegebied van de lever bevindt zich op de linkervoet, ongeveer op dezelfde plek als waar het reflectiegebied van het hart zich bevindt. Je schraapt de reflectie gebieden op de voet met de platte kant van een schraper.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Een drankje om het effect van Gua sha te versterken

Om het effect van Gua Sha te versterken kan je een drankje voorbereiden wat je dagelijks zou moeten innemen. Je snijdt drie uien in acht gelijke stukken en stopt deze in een glazen fles met 750ml druivenwijn. Je sluit de fles en stopt hem op een coole, droge plek voor de komende 7 dagen. Na 7 dagen filter je de vloeistof eruit en stopt deze in een andere fles. Vervolgens stop je de nieuwe fles in de koelkast. Elke dag neem je 20 tot 50 mm. Op de lange termijn kan dit drankje ervoor zorgen dat het bloed minder vet wordt en dat de bloedvaten zachter worden.

Andere zaken waar je op dient te letten bij hyperlipidemie

Gua sha kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en bij het verminderen van bloedvet. Echter kan het niet het gehele probleem oplossen. De kans is groot dat je er al enige tijd een ongezonde leefstijl op na houdt. Wanneer dit niet wordt aangepakt is het toepassen van Gua Sha als dweilen met de kraan open. Het schiet niet op. Je dient je levensstijl dan ook aan te passen als je van hyperlipidemie en zijn schadelijke gevolgen af wilt komen. Gezond eten en bewegen is hierbij erg belangrijk. Bekijk hier voor onze top 10 online yogalessen voor zelfmassage om direct te starten met bewegen.

Wil je weten wat je nog meer kan doen? Lees dan de blog “wat kan jij zelf doen om hyperlipidemie te verminderen”.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna