woman measuring waist with tape in gym

Wat is obesitas?

Obesitas is het gevolg van langdurige overbelasting van cellen en een overmatige ophoping van vet. Doordat cellen langdurig overbelast worden leidt dit tot een abnormale achteruitgang van het functioneren van het lichaam.

Mensen die obesitas hebben, hebben een hoog gehalte aan bloedplasmalipiden, zoals Triglyceriden, cholesterol en vrije vetzuren, in het lichaam. Deze lipiden zorgen er onder andere voor dat energie als vet wordt opgeslagen zodat het later weer gebruikt kan worden. Echter, wanneer deze lipiden niet tijdig worden gemetaboliseerd, dan zal het als afvalstoffen worden opgeslagen en is het alleen maar schadelijk voor het lichaam.

Obesitas kan naast lichamelijke ongemakken ook leiden tot psychische problemen zoals een depressie.

Afvallen bij obesitas

Er wordt vaak gezegd dat mensen die aan obesitas lijden lastiger kunnen afvallen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is natuurlijk dat het lastiger is om volop aan lichaamsbeweging te doen als je obesitas hebt. Echter is dit niet de enige oorzaak. Doordat de grote hoeveelheid lipiden in het lichaam er voor zorgen dat energie als vet wordt opgeslagen moeten mensen met obesitas veel harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken als een gezond persoon. Alleen wanneer deze afvalstoffen die ervoor zorgen dat energie als vet wordt opgeslagen uit het lichaam worden verdreven en wanneer de stoornis van de lipidenafbraak is gecorrigeerd zal het een persoon met obesitas lukken om gezond gewicht te verliezen.

De opmerking, je moet meer gaan sporten, slaat dan ook nog kant nog wal. Dit is het zelfde als dweilen met de kraan open. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het heel naar is om dit continue te moeten horen terwijl je echt je best doet met trainen. Het zal ook erg frustrerend moeten zijn dat iemand die veel minder moeite doet als jij veel meer resultaat bereikt omdat zijn lichaam anders functioneert.

Gelukkig valt dit nog te corrigeren. Je kan hier lezen hoe je dat moet doen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna