woman stretching elastic tape during medical examination by crop orthopedist

Met de Gua Sha methode schraap je met een schraper over een aantal acupunten en reflexzones om afvalstoffen te verwijderen. De acupunten en reflexzones die je wilt behandelen zijn per ziektebeeld verschillend. De Gua Sha methode is een behandeling vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM)

Acupunten voor reumatoïde artritis

Voor Reumatoïde artritis schraap je de volgende gebieden met een Gua Sha schraper:

 • Yinlingquan punt (SP9): In de holte aan de binnenrand van het scheenbeen onder de knie.
 • Yanglingquan punt (GB34): Aan de buitenkant van het scheenbeen in een inkeping aan de bovenkant van het kuitbeen.
 • Qiuxu punt (GB40): in een holte aan de buitenkant van de strekspierpees
 • Kunlun punt (BL60): in een holte direct in de achterkant van de laterale malleolus.
 • Liangqiu punt (ST34): in het voorste deel van de dij, twee duimbreedtes boven de basis van de knieschijf en tussen de brede zijspier en de laterale rand van de rectus femoris-pees.
 • Dubi punt (ST35): met de knie gebogen, bevindt dit punt zich in de buitenste holte van de knieschijf en de kniebandschijf.
 • Quchi punt (lI 11): Dit punt wordt ook bij constipatie gebruikt en bevindt zich op de dikke darm meridiaan. Je benaderd dit punt door de elleboog te buigen tot halverwege, het punt bevindt zich aan de buitenkant van de cubitale dwarsplooi
 • Shousanli punt (LI10): 2 duimbreedtes onder het Quchi punt.
 • Yangchi punt (TE4): in een holte van de ulnaire rand van de buitenste spieren van de vingers.
 • Het gehele schouderblad gebied.

Om acupunten te benaderen is het handig om een kaart aan te schaffen waarop alle meridianen en de bijbehorende acupunten staan. Je kan deze kaarten ook gratis op het internet vinden, de een wat duidelijker dan de ander. Voor een globale benadering kan je ook onze meridiaan kaarten gebruiken of de interactieve meridiaan en acupunten kaart.

Nadat je het punt hebt opgezocht op de kaart benader je het verder met beschrijvingen die hierboven zijn beschreven. Zo hoef je niet direct alle anatomie termen te leren. Echter moeten we het wel zo beschrijven omdat we anders niet precies kunnen zijn in onze woorden.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Hoe schraap je de acupunten met de Gua Sha methode om klachten bij Reumatoïde artritis te verminderen?

Soms kan je in een keer meerdere punten combineren of dien je een heel vlak te schrapen tussen twee punten. Hieronder is uitgewerkt hoe je de acupunten kan schrapen bij reumatoide artritis.

 1. Het schouderblad gebied: Je schraapt dit gebied van binnen naar buiten totdat er Sha (roodheid) verschijnt.
 2. Schraap met de punt van een u-vormige schraper van het Quchi punt (LI11) naar het Shousanli punt (LI10). Dit doe je totdat er Sha verschijnt.
 3. Het Yangchi punt (TE4) schraap je ook met de punt van de u-vormige schraper. Je schraapt van boven naar beneden. Je blijft hier ook net zolang doorgaan totdat er Sha verschijnt.
 4. Van het Liangqiu punt (ST34) schraap je naar het Dubi punt (ST35) totdat de Sha verschijnt. Dit doe je weer met de punt van een schraper.
 5. Voor zowel het Yanglinquan punt (GB34) als het Yinlinquan punt (SP9) gebruik je een vlakke zijde van de schraper. Je scrhaapt deze punten van boven naar beneden totdat er Sha verschijnt.
 6. Voor het Kunlun punt (BL60) en het Qiuxu punt (GB40) gebruik je vervolgens weer de punt van een schraper. Je schraapt net zolang totdat er Sha tevoorschijn komt.

Andere TCM methodes bij reumatoïde artritis

Naast de Gua Sha methode zijn er ook nog andere TCM methodes die je kan gebruiken om de pathogene kou en vocht elementen uit het lichaam te verdrijven en zo minder last te krijgen van klachten behorende bij reumatoïde artritis. Dit zijn:

 • Moxa / Moxibustion: Moxibustion is net zoals Gua Sha bevorderlijk voor het verdrijven van pathogene kou en vocht. Je verwarmt speciale kruiden vlak boven de huid waardoor deze hitte en kruiden doordringen in het lichaam. Je hebt ook moxa lampen die net zoals de moxa-kruiden het lichaam verwarmen. De warmte zal er voor zorgen dat de Qi-stroming en doorbloeding verbetert wat zal leiden tot het verlichten van de gewrichtspijn. Moxibustion kan verschillende gewrichtspijnen verlichten die worden veroorzaakt door bloedstasis als gevolg van het binnendringen van pathogene kou en vocht. Moxibustion zal nog effectiever werken als je op de plekken waar je moxibustion toepast gesneden knoflook en gember aanbrengt.
 • Cupping: bij cupping wordt er een cup op het lichaam geplaatst en wordt er middels het trekken van vacuüm bloed naar de oppervlakte gepompt. Dit bloed stroomt vanzelf weer terug wanneer je de cup weghaalt. Deze methode wordt gebruikt om de balans tussen yin en yang weer te herstellen, pathogene kou, wind en vocht uit het lichaam te verdrijven evenals het verdrijven van afvalstoffen. Het gebied wat je wilt cuppen is eigenlijk altijd het gebied waar je daadwerkelijk gewrichtspijn ervaart. Bij klachten door reumatoïde artritis wordt er aangeraden om 2 tot 3 keer per week te cuppen. In de winter wordt er aangeraden om sowieso 1 keer per week te cuppen om te voorkomen dat je last gaat krijgen. Vaker cuppen is niet aan te raden omdat je daarmee de yang-energie kan aantasten. Bij een zwak yang-energie is het niet aan te raden om te cuppen. Tevens bij een zwakke lichaamsbouw kan je beter niet gebruik maken van deze methode.
 • Oefeningen / Training: Een van de eenvoudigste methodes om van pathogene kou en damp af te komen is door te zweten. Het is dus belangrijk dat je geen airconditioning aan hebt staan in de ruimte waarin je traint. Anders neem je het effect van de training voor een deel weg. Effectieve trainingen zijn bijvoorbeeld: joggen, zwemmen, yoga flows, kickbox en wielrennen.

Andere vormen van gewrichtspijn

Wil je meer lezen over andere vormen van gewrichtspijn? Dan zou je de blogs ““Gewrichtspijn”” en “Verbeteren van gewrichtsklachten volgens de TCM” kunnen lezen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna