close up photo of a man having a neck pain

Met de Gua Sha methode schraap je met een schraper over een aantal acupunten en reflexzones. De acupunten en reflexzones die je wilt behandelen zijn per ziektebeeld verschillend. Je schraapt over deze gebieden om afvalstoffen te verwijderen.

Acupunten en reflexzones bij cervicale spondylose

Voor cervicale spondylose schraap je de volgende gebieden:

 • Reflectie zone van de cervicale wervel op de hand: deze bevinden zich waar de knokkels zich bevinden. Je schraapt dit gebied met een draai van buiten naar binnen toe. Gebruik hiervoor de hoek van een u-vormige schraper.
 • Reflectiezone van de nek & schouders op de hand: deze bevinden zich in het web tussen de vingers. Je kan hiervoor het beste de hoek van een u-vormige schraper gebruiken.
 • Reflectie zone van de cervicale wervel op de voet: dit gebied bevindt zich aan de achterkant van de mediale voet aan de binnenkant van de grote teen. Je schraapt met name de plekken waar het pijn doet en zich knobbeltjes bevinden uitdrukkelijk en langzaam.
 • Acupunten:
  • Fengfu punt (GV16): aan de achterkant van het hoofd, precies in het midden, 1 duimbreedte boven de haarlijn. Het punt bevind zich vervolgens in de inkeping. Je schraapt van dit punt naar het volgende punt (shenzhu punt) toe.
  • Shenzhu punt (GV12): In een holte onder het doornuitsteeksel van de derde borstwervel (Th3)op de rug. Dit punt bevindt zich op dezelfde verticale lijn als het fengfu punt.
  • Tianzhu punt (BL10): Dit punt bevindt zich net zoals het fengfu punt op het achterhoofd, 1 duimbreedte boven de haargrens. Dit punt bevindt zich vervolgens nog 1,5 duimbreedte van de middellijn van het achterhoofd af.
  • Dazhu punt (BL11): Dit punt bevind zich weer op de rug. Ter hoogte van de onderkant van het doornuitsteeksel van de eerste borstwervel (Th1). Horizontaal gezien ligt dit punt 1,5 duimbreedte van het midden van de rug af.
  • Fengchi punt (GB20): dit punt bevindt zich in de holte aan beide zijden van de grote pees achter de nek, naast de onderrand van de schedel.
  • Jianjing punt (GB21): in het midden van de bovenkant op de schouder.
  • Waiguan punt (TE5): in het midden van de buitenkant van de arm, tussen de ellepijp en de radius. Ongeveer 2 duimbreedtes verwijderd van de horizontale lijn van het polsgewricht.
  • Zhongzhu punt (TE3): Op de rug van de hand, aan de achterkant van het vierde MCP-gewricht, in een holte tussen het vierde en vijfde middenhandsbeentje.
  • Yanglingquan punt (GB34): Aan de buitenkant van het scheenbeen in een inkeping aan de bovenkant van het kuitbeen.
  • Xuanzhong punt (GB39): in een inkeping 3 duimbreedtes boven het buitenste enkelpunt.

Om acupunten te benaderen is het handig om een kaart aan te schaffen waarop alle meridianen en de bijbehorende acupunten staan. Je kan deze kaarten ook gratis op het internet vinden, de een wat duidelijker dan de ander. Voor een globale benadering kan je ook onze meridiaan kaarten gebruiken of de interactieve meridiaan en acupunten kaart.

Nadat je het punt hebt opgezocht op de kaart benader je het verder met beschrijvingen die hierboven zijn beschreven. Zo hoef je niet direct alle anatomie termen te leren. Echter moeten we het wel zo beschrijven omdat we anders niet precies kunnen zijn in onze woorden.

Hoe schraap je de acupunten bij cervicale spondylose?

Soms kan je in een keer meerdere punten combineren of dien je een heel vlak te schrapen tussen twee punten. Hieronder is uitgewerkt hoe je de acupunten kan schrapen bij Cervicale Spondylose.

 1. Je schraapt van het Fengfu punt (GV16) naar het Shenzhu punt (GV12) van boven naar beneden. Je gebruikt hiervoor het vlakke deel van de schraper.
 2. Je schraapt van het Tianzhu punt (BL10) naar het Dazhu punt (BL11) van boven naar beneden. Je gebruikt hiervoor de twee hoeken van de u-vormige schraper.
 3. Je schraapt het Fengchi punt (GB20) met een hoek van de schraper. Vervolgens schraap je vanaf dit punt naar het Jianjing punt (GB21). Je gebruikt hiervoor weer het vlakke deel van de schraper.
 4. Het Waiguan punt (TE5) schraap je van boven naar beneden met het vlakke deel van de schraper.
 5. Het Zhongzhu punt (TE3) schraap en kneed je met de punt van een schraper.
 6. Je schraapt vervolgens weer van het Yanglingquan punt (GB34) naar het Xuanzhong punt (GB39) met het vlakke deel van de schraper.
 7. Indien je bij het schrapen van bovenstaande punten bultjes, spierspanning of stijfheid tegenkomt dan kan je hier nog wat langer doorgaan met schrapen.

Doordat we met Gua Sha vaak een heel gebied schrapen hoeven we bij deze methode niet zo precies te zijn zoals bijvoorbeeld bij acupunctuur wel noodzakelijk is.

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gua sha schraper dan kan je hier klikken.

Wil je meer lezen over andere gewrichtsproblemen en de kijk vanuit de TCM hierop dan kan je de blogs “Gewrichtspijn” en Verbeteren van gewrichtsklachten volgens de TCM lezen.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna