food woman art hand

Puistjes zijn niet altijd te voorkomen. Met name in de puberteit hoort het erbij. Wanneer je als volwassenen last hebt van puistjes is het wel raadzaam hier wat aan te gaan doen. Hier ligt meestal geen onschuldige oorzaak aan ten grondslag. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM) zijn puistjes vaak een uiting van te veel warmte en vocht in het lichaam. Een teveel aan warmte en vocht kan ook tot andere, meer heftigere problemen leiden.

Methodes om afvalstoffen, die acne veroorzaken, te verdrijven

Je kan acne volledig elimineren door het verdrijven van afvalstoffen die door vocht en warmte worden veroorzaakt. Je doet dit door het stimuleren van acupunten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er meerdere methodes die dit bewerkstelligen. Dit zijn:

  • Gua Sha Massage
  • Moxa therapie
  • Acupunctuur
  • Tui Na massage

Zelf Gua Sha toepassen om acne tegen te gaan

Gua Sha is een methode die je gemakkelijk zelf kan uitvoeren. Het is een methode die al duizenden jaren als volkstherapiewordt toegepast. Met name in dorpen, ver verwijderd van een ziekenhuis, werd Gua Sha vaak thuis toegepast. Met Gua Sha hoef je namelijk niet zo precies te werken als met acupunctuur of moxa. Dit komt omdat je met een Gua Sha schraper een veel groter oppervlak behandeld dan dat je kan behandelen met een acupunctuur naald. Wel dien je te weten waar de acupunten zich bevinden voor het uitvoeren van een Gua Sha behandeling. Vrijwel alle acupunten bevinden zich op de meridianen, enkele uitzonderingen daargelaten.

Met Gua Sha schraap je met een schraper over de acupunten. Vaak van boven naar beneden met een redelijk stevige druk totdat de huid warm of rood wordt. Naast de acupunten kan je ook reflexzones behandelen. Reflexzones zijn plekken op de rug, hand, voet en hoofd die direct doorwerken op de organen. Elk orgaan vertegenwoordigd een ander stukje op respectievelijk de rug, hand, voet en hoofd.

Afhankelijk van de klachten die je ervaart kies je de te behandelen plekken.

De schrapers kunnen van allerlei materialen worden gemaakt, tegenwoordig worden ze vaak gemaakt van edelsteen.

Welke acupunten moet je behandelen om acne te verhelpen?

De afvalstoffen die worden veroorzaakt door vocht en warmte hopen zich meestal op in de longen. Je kan daarom het beste de acupunten op de Longmeridiaan (LU1 t/m LU11) en het Feishu-punt (BL13) op de rug stimuleren.

Het Feishu punt (Bl13) bevindt zich op de rug en is onderdeel van de Blaasmeridiaan. Het Feishu punt kan je als volgt benaderen: 1,5 duimbreedte naast de derde borstwervel aan de binnenkant van het schouderblad. Dit punt helpt ook erg goed bij veel hoesten. Feishu betekent transport van de Long. Hiervoor zal je hulp moeten vragen van je partner of een vriend gezien je dit punt niet zelf kan behandelen.

Indien je ook last hebt van een slechte adem of een nare lichaamsgeur dan kan je het beste de volgende punten stimuleren:

  • Pishu punt (BL 20): transport van de Milt. Dit punt helpt bij het elimineren van damp en slijm en voedt het bloed. Je benaderd dit punt als volgt: ongeveer 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van de 11e thoracale wervel.
  • Weishu Punt (BL 21): transport van de Maag. Dit punt is tevens erg effectief bij buikpijn. Het reguleert de Qi in de maag, transformeert damp en elimineert voedsel stagnatie. Je benaderd dit punt als volgt: ongeveer 1,5 duimbreedte lateraal van de onderrand van de processus spinosus van de 12e thoracale wervel.
  • Dachangshu punt (Bl25): transport van de Dikke Darm. Dit punt bevind zich op de rug, om precies te zijn 1,5 duimbreedte van de vierde lendenwervel. Je schraapt dit punt van boven naar beneden.

Al deze punten bevinden zich net zoals het Feishu punt op de blaas meridiaan.

Naast deze punten is het ook nuttig om het reflexzones van de milt te schrapen. De reflexzone van de milt begint ongeveer ter hoogte van de laagste rib tot en met de rib daarboven.

Wil je weten wat de andere manifestaties zijn van teveel afvalstoffen in het lichaam? Lees dan de blog:8 uitingen/manifestaties van te veel afvalstoffen (gifstoffen) in het lichaam.

Yvet

Yvet

Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.

ideal bancontact paypal apple pay klarna